Důvěra v lídry Ukrajiny mizí jako sníh na slunci

Důvěra v lídry Ukrajiny mizí jako sníh na slunci

21.červenec 2015   První zprávy

Většina Ukrajinců je nespokojena s tím, jak pracuje jejich prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk. Ukrajinci to dávají do souvislosti s prohlubující se krizí a dopadem na jejich životní úroveň.

Nespokojenost s prací Petro Porošenka
Rostoucí nedůvěra vyplývá z výsledků průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického ústavu.

Práci Petro Porošenka  „ocenilo“ negativně 55 procent respondentů, zatímco pozitivní hodnocení vyslovilo pouze 27 procent, s odkazem na televizní kanál Rusko 24 o tom informovaly vesti.ru.

U premiéra Arsenije Jaceňuka je to ještě horší. Dvě třetiny respondentů věří, že se nemůže vyrovnat se svými povinnostmi. Kladný názor na předsedu vlády má pouhých 17 procent Ukrajinců.

Také účastníci průzkumu byli dotázáni: „Co jste ochotni akceptovat kvůli míru?“. Souhlas dát  ruskému jazyku status druhé státní řeči podpořilo 47 procent dotázaných, 40 procent bylo ochotno se vzdát vstupu do NATO, a  26 procent respondentů se vyslovilo pro poskytnutí autonomie DLR a LLR.

Průzkum byl proveden v různých oblastech Ukrajiny na konci června a začátkem července, za účasti více než dvou tisíc lidí.

S poklesem důvěry souvisí i další výsledky průzkumu, o nichž informovala Ukrajinská pravda. Pokud by se nyní konaly volby prezidenta, tak by Petro Porošenko získal 14,6 procenta hlasů a dohání ho Julija Tymošenková s 13, 9 procenty. Připomeňme jen, že Porošenko byl loni zvolen 54,7 procenta hlasů.

(kou, prvnizpravy.cz, vesti.ru, foto: repro Rusko 24)
 
Související: