DWN: Merkelová dala najevo, že EU je už jen spojena strachem!

13.7.2015  zdroj

Summit k řeckému problému, který trval 17 hodin, jasně ukázal důsledky, že „směs neschopnosti a oportunismu” ovládá politiku, tvrdí Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
EU vyhlásila Řecku studenou válku

Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble přes noc změnili EU v unii, jejíž členy drží pohromadě strach, a vzájemně si nedůvěřují, píše německý list Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Z pohledu německého média je dohoda dosažená po hodinách jednání kapitulací, jak Řecka, tak Evropy.

„S uzavřením dohody o Řecku začíná noční můra pro Řecko a pro Evropu,“ uvedl list.

Mnoho mezinárodních pozorovatelů, kteří sledovali situaci v Řecku, ztratilo naprosto řeč: takové „nechutné scény”, z nichž se skládá tzv. záchrana Řecka, v posledních desetiletích ještě neviděli.

Podle DWN, summit eurozóny o Řecku nakonec trval 17 hodin a byl nejdelší v historii měnové unie. Jednoznačně prokázal následky, a to, že „směs neschopnosti a oportunismu” nyní vládne v politice.

Z pohledu autorů materiálu pak lze ze summitu udělat jen jeden depresivní závěr: Evropská unie se ve své současné podobě chýlí ke konci. „Místo společných hodnot je to boj všech proti všem,” uvedly DWN. Připomněli Paula Krugmana z New York Times, že ponížení Řeků dosáhlo úrovně, kdy se zlikvidovaly veškeré hodnoty, na nichž EU stála. Recept na záchranu Řecka představuje „šílený“ plán dalších úsporných opatření.

Autoři Deutsche Wirtschafts Nachrichten shrnují řadu možných negativních důsledků rozhodnutí pro Řecko a další země. Řecku uložená hospodářská politika zničí řeckou ekonomiku, některé banky se uzavřou, investoři ztratí své peníze. Držet peníze v bankách je pro obyvatele zemí, jako je Španělsko, Portugalsko nebo Itálie „rizikem, že vše ztratí“.

„Chaotický vývoj v eurozóně bude stát obrovské sumy. Životní úroveň bude klesat ve všech zemích EU. Soukromý sektor bude podlomen. Zůstane pouze diktatura státního zájmu. Koexistence evropských zemí se nyní nebude zakládat na dohodách, ale na přírodním výběru….,” jsou přesvědčeni autoři v DWN. Solidarita EU mizí a vyhrává naprosté sobectví. Podle DWN se to již ukáže v rámci tzv. imigrační krizi a neochotě pomáhat slabším a imigrací postiženým zemím.

Autoři se utěšují aspoň myšlenkou, že zatím nehrozí v Evropě „horká“ válka. Ale i tak je „studená válka“, která byla vyhlášena Řecku, je dostatečně odporná, uzavírá DWN.

(kou, prvnizpravy.cz, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, foto: arch.)

Související: