Evropa se chytla na “vlčí hák”: Velitel praporu “Azov” byl pozván poslancem Štětinou k vystoupení před poslanci Evropského parlamentu

Světlana Gomzikova
31. 7. 2015      zdroj
V Evropě, jak se zdá, bylo rozhodnuto trochu přiretušovat obraz ukrajinského neonacismu. Proč by jinak europoslanec za Českou republiku Jaromír Štětina zval do Bruselu na “přátelskou besedu s ochránci evropských hodnot” velitele pluku “Azov” Andreje Bieleckého, o čemž s odkazem na vydání Prague Post informuje agentura RIA Novosti.

Skutečnost, že ozbrojená formace Bieleckého bojuje na Donbasu pod fašistickými prapory s “vlčím hákem” (znakem Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) Adolfa Hitlera) a fašistickými metodami, přijímací stranu, jak se zdá, vůbec nezneklidňuje. Ačkoli není žádným tajemstvím, že dokonce ministr obrany Kanady, Jason Kenney, který se stále přiznává k podpoře Kyjeva, nazval “Azov” “černou ovcí” Ukrajiny. A Pentagon zakázal svým instruktorům cvičit vojáky tohoto praporu. Mimochodem, v různých médiích a veřejných zdrojích je tato jednotka nazývána různě – někdy praporem, někdy plukem. Není vyloučeno, že brzy bude nazývána brigádou …

Zločiny členů “Azova” proti obyvatelům Donbasu jsou oficiálně zaznamenány ve zprávě mise OSN o lidských právech. Jsou obviňováni z mučení, únosů, rabování … a ještě mnohého dalšího.

A najednou takové nečekané “pukrle” od českého europoslance…

Samotný politik vysvětlil svou iniciativu takto: “Dobrovolnické prapory jsou reálnou politickou a vojenskou silou na východní Ukrajině. Nenavazovat s nimi dialog, neukazovat, kým jsou, to znamená, že není zájem o vyřešení konfliktu.” Proto je podle jeho názoru důležité slyšet, za co pluk “Azov” bojuje přímo od jeho velitele.

A tady se pan Štětina zjevně přetvařuje, protože dlouhou dobu má na toto téma svůj vlastní názor, jehož podstatou je: žádnou represivní operaci Kyjev na Donbasu nevede. Občanský konflikt na Ukrajině není. Bojuje s Ruskem. A všechno ohledně nacismu na Ukrajině je propaganda Moskvy.

Vojáci “Azova”, jejichž sídlo nedávno, mimochodem, navštívil osobně, nejsou sadisté a vrazi, ale nositelé “vysokých ideálů”.

Senátor Štětina je nemocný člověk, zacyklený na rusofóbii, tak komentoval pozvání velitele “Azova” do Bruselu vyučující katedry Nauky o zahraničních regionech a zahraniční politice RGGU Vadim Truchačev. Mezi českými politology, novináři, historiky sice existuje určitý počet osob, které nadále žijí někde na počátku “devadesátých let” a budují svou kariéru výhradně na rusofóbii. Štětina, naštěstí, nepředstavuje většinu české společnosti.

Nelze říci, že česká společnost je výlučně rusofilní. Ale takový vysoký stupeň rusofóbie určitě není pro Českou republiku typický. Připomenu, že Štětina je v “zakázaného seznamu” občanů EU, který naše ministerstvo zahraničí před nedávnem zveřejnilo v reakci na protiruské sankce. Jsou v něm jen čtyři občané České republiky, kteří mají zakázán vstup do Ruska. Ale Štětina tam nemusel být zahrnut, protože personou non grata se v naší zemi stal hned na začátku druhé čečenské kampaně. Byl vyhostěn za podvratnou a protistátní činnost.

“Svobodnaja pressa (SP)”: A on se nám tak mstí?

V každém případě víme, že je to jeho osobní iniciativa. Jeho osobní rusofóbní přístup, kde působí podle zásady “kterýkoliv nepřítel Ruska a Rusů je můj přítel. A každý nepřítel Ruska a Rusů vyžaduje obdiv.” Nezáleží na tom, zda je to Bielecký nebo Jaroš, Ťagnibok nebo Basajev … Štětina vždy podporoval a bude podporovat kohokoliv, kdo bude hlasitě říkat, že nenávidí Rusko.

“SP”: Jak podle vašeho názoru bude na tuto iniciativu reagovat Evropský parlament? Vždyť Štětina ve skutečnosti lobbuje za vystoupení kyjevského neonacisty v jeho prostorách.

Myslím si, že většina europoslanců se této politické “show” nezúčastní. Protože dokonce pro Evropský parlament je Štětina marginální.

Určité množství zájemců se zde ale najde. Zvláště z Polska, pobaltských zemí, Velké Británie. Najde se tam několik Čechů, Švédů, Holanďanů…

Možná bychom měli očekávat, že na této tiskové konferenci se budou podílet dvě frakce – Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) a “zelení”, kteří jsou vůči Rusku naladěni, řekněme, nejnesmiřitelněji. I když si nemyslím, že by si dokonce všichni Poláci s nadšením vyslechli výlevy Bieleckého.

“SP”: V Polsku je v současné době skandál. V místních médiích se objevila fotografie, jak jeden z bojovníků tohoto “Azova” na kameru “hajluje” v Majdanku, kde byly hitlerovci během války spáleny tisíce Poláků, Židů, Ukrajinců a Rusů.

Polská společnost skutečně začíná mnohé chápat. A  je to normální. Proto bychom neměli očekávat, že se na této provokaci Štětiny bude podílet celý Evropský parlament. A osobně samotný Martin Schulz (hlava Evropského parlamentu – red.) tam vystoupí s referátem. Ale určité množství rusofobů, kteří si přejí se účastnit tohoto představení, se určitě najde. Nemají většinu, ale jsou. Jinak by Štětina nebyl poslancem.

“SP”: A jak významnou roli má dnes Evropský parlament ve světě? Člověk má dojem, že poslanci více brání bruselskou byrokracii než národní zájmy svých zemí …

Samozřejmě, je tomu tak. Protože ti samí evropští byrokrati, když přestali pracovat ve výkonné moci, si přesedají do křesla poslance Evropského parlamentu. Stačí si připomenout předsedu Aliance liberálů a demokratů Guy Verhofstadta, bývalého belgického premiéra, jenž svou neobratnou politikou přivedl vlastní zemi na pokraji rozpadu. A pak se stáhl. Posadil se do Evropského parlamentu, odkud háže na Rusko špínu. A takových postav je tam víc než dost.

Úloha Evropského parlamentu je v mnohém dekorativní. Jeho vliv na evropskou politiku, a dokonce na politiku Evropské unie, Evropské komise je velmi, velmi omezený. Je to jen klub politiků-důchodců, kteří si potřebují udržet nějaké to “teploučké místečko.” Dostávat dobrý plat. Být žádanými.

Totéž se týká i Štětiny. Dříve byl senátorem v České republice. Nyní si přesedl do Evropského parlamentu. Příliš daleko ve vlastní zemi na své omrzlé rusofóbii neujede. I když má tento názor určitou poptávku. Ale právě, určitou a poměrně malou.

Tyto osoby se pravidelně musí připomínat. Takže ony se připomínají.

“SP”: Český poslanec podporuje nacisty. Ale když vyzývá k dialogu s dobrovolnickými prapory, zapomíná na vůdce lidových republik. Proč nedát slovo Zacharčenkovi a Plotnickému?

Pokud jde o zástupce DLR a LLR, mám vážné pochybnosti, že jim vydají schengenská víza. Ale zájemci, kteří by je chtěli vyslechnout a pohovořit s nimi v Evropském parlamentu, se samozřejmě najdou. Jsou to i “leví”, i představitelé mnoha ultrapravicových stran. Část euroskeptiků a někteří ze sociálních demokratů by asi neodmítli seznámení se se Zacharčenkem a Plotnickým.

Podle prezidenta nadace “Lidová diplomacie”, politologa Alexeje Kočetkova může být nadcházející cesta velitele “Azova” do Evropy spojena s konkrétními plány ohledně něho osobně:

Může to být “předváděčka” Bieleckého. Již více než rok je v určitých kruzích usilovně vytvářen obraz budoucí alternativy současné ukrajinské moci. Té síly, která konečně přijde a udělá “pořádek”. Teď je prostě snaha ho přivést na jakousi novou úroveň. Tím spíš, že se jedná o stoprocentního, patentovaného nacionalistu. Člověk, jehož veřejná vystoupení jsou prosycena nenávistí a xenofobií. Který neustále ohromuje veřejnost svými názory a vůbec se neostýchá. A pokud je to opravdu “předváděčka”, pak můžeme předpokládat, že na Ukrajině dojde v blízké budoucnosti k velmi závažným změnám.

“SP”: Zeptám se přímo – připravuje se fašistický převrat?

I toto může nastat. V současné době můžeme na Ukrajině předpokládat cokoliv. Zvláště když “Azov”, který se vždy snažil distancovat se od politiky – říkal, my jen bráníme vlast! – podpořil, jak víme, revoltu Jaroše. To je alarmující.

Proto nevylučuji, že Bielecký byl do Evropy pozván ne proto, aby otvíral ústa. Ale aby se vidělo, zda se hodí pro nějaké nám neznámé úkoly, které mu možná budou brzy zadány.

Pro začátek se pochopitelně budou snažit mu přidat hezký lidský obraz. Aby se stal vhodným ke stiskům ruky v Evropě.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová