Glyfosát poškozuje DNA, potvrdil expert WHO

18.7.2015 GM Watch

Před třemi měsíci Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace (IARC) ve své zprávě vyvodila, že je glyfosát potenciální karcinogen. Spoluautor zprávy IARC Christopher Portier na vědeckém brífinku Soil Association v Londýně potvrdil, že glyfosát je genetoxickou látkou a tudíž poškozuje DNA.

Soil Association volá po zákazu stříkání glyfosátu na britská pole. Podle jejích statistik se využití glyfosátu v britském zemědělství zvýšilo za posledních dvacet let o 400 procent a je jedním ze tří pesticidů, který se běžně nachází v britském chlebu.

Na tiskové konferenci Dr. Robin Mesnage z Oddělení zdravotní a molekulární genetiky Královské školy v Londýně představil data, která dokazují, že Roundup od společnosti Monsanto je tisíckrát jedovatější než samotný glyfosát. „Glyfosát je v celém našem potravinovém řetězci – v našem jídle a vodě. Nedostatek dat o toxicitě glyfosátu není důkazem jeho bezpečnosti a tyto herbicidy nemohou být považovány za bezpečné bez řádného testování. Víme, že Roundup, což je komerční jméno pro herbicidy založené na glyfosátu, obsahuje spoustu chemikálií, které jsou dohromady tisíckrát jedovatější než samotný glyfosát,“ řekl.

K němu se přidal také spoluautor zprávy IARC profesor Chris Portier, který na konferenci řekl, že glyfosát je určitě genetoxickou látkou, která poškozuje DNA.

Podle prohlášení Soil Association se lidé nemohouv ochraně zdraví spoléhat na regulace. Spotřebitelé musí na prodejce tlačit, aby produkty se zbytky glyfosátu neprodávali.

Celý text v angličtině zde.
 

Foto: GM Watch
Překlad Wertyz Report