Independent: Láska k bombardování Západu nepomůže!

24.červenec 2015  První zprávy

Západ používá k řešení jakéhokoliv problému bombardování. Ale takový přístup je odsouzen k nezdaru, tvrdí britský politik v článku pro list Independent.


Pokud Londýn chce vybudovat skutečně efektivní koalice proti terorismu Islámského státu, je nutné spolupracovat s Íránem – a dokonce i s Ruskem, které je také konfrontováno s islámským terorismem ve svých republikách.

Vládnoucí kruhy v Británii nyní diskutují, zda vstoupit do koalice zemí, které už v současné době bombardují postavení teroristické skupiny ISIL v Iráku a Sýrii. Ale jestli to bude nejúčinnější způsob je otázkou, uvedl Paddy Ashdown, bývalý vůdce britských liberálních demokratů v Independent.

„Vidíme ve světě problém, a naše první reakce je bomba. Stali jsme se posedlí výbušninami, coby nástrojem míru,“ zdůraznil Ashdown.

„Neprohráli jsme válku proti ISIL, protože máme málo bomb – prohráváme ji, protože máme málo diplomacie,” poukazuje autor. Skvělý vojenský stratég Carl von Clausewitz řekl, že válka je pokračování diplomacie jinými prostředky; a Západ v posledních letech utrpěl tolik porážek, protože myslel jen na válku, ale zapomněl na diplomacii.

„Ale George Bush senior na Blízkém východě jednal jinak – a vyhrál. Na druhé straně jeho syn, George W. Bush, odmítl diplomacii ve prospěch „bázně a třesu” – a prohrál. Stejná chyba byla provedena v Afghánistánu, Bosně a Libyi, míní Paddy Ashdown. Poukázal na to, že s Libyí a dalšími zeměmi se mohla vytvořit účinná regionální koalice, ale Kaddáfí byl svržen a nyní v zemi panuje chaos.

Někteří analytici již třetím rokem poukazují, že ve skutečnosti dochází na Blízkém východě k procesu rozšiřování války mezi sunnity a šíity, který může pohltit celý region. A ISIL je pouze část tohoto obrazu. „My jsme ale natolik posedlí tímto malým obrázkem a krátkodobým nebezpečím pro Západ, že nevidíme širší obraz,“ varuje autor.

Existuje reálné nebezpečí, že nevědomky sloužíme rozšíření sektářského konfliktu tím, že se vytvoří tzv. „koalice“ pro boj s ISIL, která ale může prohloubily krizi, protože je „příliš vojenská, příliš západní, příliš malá a daleko, a příliš sunnitská”.

Přičemž není ohrožen jen Západ a sunnitští Arabové, ale také Turecko, Írán a Rusko. „Pro nás na Západě jsou hrozbou džihádisté, kteří se vrátili z bitevního pole. Ale ruské republiky Čečensko a Dagestán jsou také bitevním polem,” připomněl autor. A zde vznikají nové možnosti „pokud ovšem naše posedlost výbušninami nám umožní je vůbec vidět.”

Británie by měla využít své diplomatické schopnosti sestavit koalici, která by ISIL rozdrtila. To by mělo zahrnovat Írán, umírněné sunnitské státy – jako například Turecko. „A ano, proč ne Rusko? Nemáme jinou možnost než přitvrdit jednání s Moskvou kvůli Ukrajině. Ale partnerství s Putinem v boji proti sunnitskému džihádismu, který ohrožuje obě strany, přidává na síle potenciální koalici – a vyhneme se chyby, že Rusko zaženeme do kouta, odkud není úniku,” zdůraznil britský politik.

(kou, prvnizpravy.cz, independent.co.uk, foto: arch.)