Klidné časy pro Kirgizii skončily

20. 7. 2015    zdroj
Ruský analytik se domnívá, že odhalená a speciálními službami Kirgizie zlikvidovaná teroristická buňka – to je jen “špička ledovce”. Podle ruského analytika nelze vyloučit, že se tyto případy mohou opakovat. “Vždyť podle údajů Státního výboru národní bezpečnosti Kirgizie, které uvádějí místní média, příslušníci speciálních sil našli velké množství výbušnin určených pro teroristický útok v Biškeku. Podle toho lze předpokládat, že lidí zapojených teroristy bylo mnohem více a že část z nich nebyla dosud identifikována,” vysvětlil.

“Až do nedávné doby Kirgizie tradičně nepatřila do oblasti zájmů extremistických organizací. Možná s výjimkou jižních oblastí, které byly považovány za výhodnou platformu pro nábor bojovníků a “útočiště” pro některé z vůdců teroristických buněk,” uvedl expert Centra studií současného Afghánistánu Nikita Mendkovič, když komentoval pro IA Regnum speciální operaci pro neutralizaci teroristů, která proběhla 16. července v centrální části hlavního města Kirgizie.

Nikita Mendkovič poznamenal, že tentokrát Kirgizie úspěšně odrazila hrozbu vlastními silami, ale pokud budou bezpečnost republiky ohrožovat velké skupiny teroristů, a pro kirgizské siloviky bude velmi obtížné vypořádat se s nimi samostatně, mohou počítat s pomocí ODKB.

“Nemyslím si, že aktivizace teroristických buněk v Kirgizii má něco společného se vstupem Kirgizie do EAES. Spíše tyto akce zapadají do logiky rozšíření území pro šíření svého vlivu. Toto se dalo očekávat a předvídat, protože Střední Asie je již tradičně oblastí zájmu extremistů. Jsou na území Kazachstánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu. A teď si bohužel myslí, že je třeba posunout se do Kirgizie. V globálním problému nazývaném mezinárodní terorismus se nepodaří sedět stranou”, shrnul politolog.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr Vladimíra Grulichová