Kyjev má v úmyslu zavést dvojí zákaz činnosti pro Regnum

16. 7. 2015      zdroj
Bezpečnostní služba Ukrajiny přijala rozhodnutí kvůli ochraně informačního prostoru. Ukrajinská vláda se chystá zakázat činnost informační agentury Regnum a řady dalších ruských zdrojů na Ukrajině. Svědčí o tom nedávno zveřejněné údaje týmem hackerů “Kyberberkut”.

“Kyberberkut” hacknul e-mailovou poštu náměstkyně ministra informační politiky Ukrajiny Taťány Popovoj. Z její korespondence vyplynulo, že v zájmu “ochrany informačního prostoru” Ukrajiny plánuje SBU zákaz více než sta ruských médií, a to jak tradičních, tak i elektronických,” aby se vlastním občanům zabránilo možnosti seznámit se s alternativním názorem”.

Popova zvlášť zdůrazňuje, že “seznam není pro tisk” a “je zakázáno jej zveřejnit.”

Je zajímavé, že REGNUM se má zakázat hned “dvakrát” – zdroj figuruje i mezi tiskovými agenturami, i mezi “internetovými zdroji”, zatímco jiným zdrojům se takové cti nedostalo – jsou přiřazeny k jedné z daných kategorií.

Současně Popova v korespondenci se svým kolegou uznává, že SBU “trochu přestřelila” a že jí není jasné, za jaké “zásluhy” se v “seznamu trestaných” objevily například “Kommersant”, “Vedomosti”, BBC a “Hlas Ameriky”.

“Ukrajina je stále ještě daleko od ideálů svobody a demokracie. Stávající kyjevské orgány se jako ohně bojí novinářů a využívají všech možných způsobů pro bránění v jejich práci. Je to potvrzeno dokumenty Ministerstva informační politiky Ukrajiny. Ukrajinský režim otevřeně manipuluje veřejným míněním, zombuje obyvatelstvo, uzavírá lidem možnosti k získání informací z různých zdrojů. Jakékoli “nesprávné názory” podléhají pronásledování a zákazu,” píše se v prohlášení “Kyberberkutu”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová