Michael Moore: Je třeba mít vždy po ruce nějakého nepřítele

Slavný dokumentarista Michael Moore po šestileté odmlce natočil další film, tentokrát věnovaný agresivní zahraniční politice USA.

Satirický snímek Where to Invade Next (Kam podniknout invazi příště?) bude mít premiéru na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Práce na filmu byly drženy v přísném utajení a na veřejnost se první informace o něm dostaly až poté, co organizátoři kanadského festivalu oznámili jeho promítání.
Michael Moore, který proslul především dokumenty Bowling for Columbine o násilí na amerických školách a Fahrenheit 9/11, který zpochybnil oficiální verzi teroristického útoku z 11. září, pro nový snímek napsal scénář a sám ho i  režíroval. Podle vlastních slov ho téma Spojených států, které jsou ve stavu permanentního válčení, tížilo už dlouho, a právě to mu umožnilo podívat se na celý problém prostřednictvím satiry. K natočení ho pak nestimulovalo žádné konkrétní americké vojenské dobrodružství. „Spíš je to jakási trvalá potřeba mít vedle sebe nepřítele. Je to nezbytné, aby byl udržen v běhu celý vojenskoprůmyslový komplex i firmy, které na válčení vydělávají ohromné peníze,“ shrnuje Moore.

Organizátoři festivalu v Torontu připouštějí, že nemají ponětí, jak se Moorovi podařilo celý film do poslední chvíle utajit, nicméně jeden z nich, Tom Powers, po shlédnutí filmu neskrýval nadšení: „Je to opravdu veselé. A velmi současné. O filmu se jistě bude široce diskutovat a upoutá pozornost celého světa. (…) Získáte dojem, že v sobě Moore dlouho hromadil potřebu říci cosi mimořádného, cosi významného, a  výsledkem je tento film.“

Michael Moore svůj zatím poslední dokument, Kapitalismu s láskou, natočil před šesti lety. Sleduje v něm prvotní příčiny celosvětové finanční krize, ukazuje, jakým způsobem se manipulovalo s penězi amerických daňových poplatníků a bankám, jejich manažerům a stejně jako politikům, kteří vše kryli, připisuje vinu za „největší loupež v dějinách USA“.

Michael Moore přitom vedle dokumentárních filmů v roce 1995 natočil už i jeden film hraný, skvělou politickou komedii Kanadská slanina. Vypráví vlastně cosi nejspíš tématicky blízkého novému snímku: Americkému prezidentovi (v podání Alana Aldy) povážlivě klesá popularita, docházejí nepřátelé, neboť s USA už nikdo nechce ani válčit, a tak se nechá svými poradci přemluvit, aby své preference zvýšil tím, že rozpoutá studenou válku proti Kanadě….