Na Ukrajině podléhá kromě objektů národní bezpečnosti a obrany všechno privatizaci


17. 7. 2015    zdroj
Všechno zbytečné je třeba veřejně a transparentně prodat, řekl premiér. Ve vlastnictví státu by na Ukrajině měly zůstat pouze objekty národní bezpečnosti a obrany a několik objektů infrastruktury, všechno ostatní je nutno prodat. Uvedl to předseda vlády Arsenij Jaceňuk ve zprávě o své cestě do USA a Kanady pro parlament.


 

“Aby se ukrajinská ekonomika stala efektivní, musíme ponechat ve vlastnictví státu pouze to, co stát potřebuje – to jsou otázky národní bezpečnosti a obrany a ta infrastruktura, která nemůže být převedena do soukromých rukou. Všechno ostatní musí být veřejně a transparentně prodáno,” řekl.

Jaceňuk předpokládá, že na příštím zasedání parlamentu bude rozhodnuto o privatizaci řady ukrajinských objektů. “Nyní budou Američané a Evropané sledovat, jak privatizace na Ukrajině probíhá,” dodal premiér. Předseda vlády Ukrajiny také zdůraznil, že “vláda již rozhodla o privatizaci řady objektů energetiky, společnosti “Centrenergo”, Oděského přístavního závodu, “Sumychimpromu” a několika oblastních elektrárenských společností.”

Již dřívě Jaceňuk vyzval americké podniky, aby se podílely na privatizaci ukrajinských zařízení. Předseda Fondu národního majetku Ukrajiny Igor Bilous zase prohlašoval, že vylučuje účast ruských firem v privatizaci státních podniků.

Podle Bilouse byl schválen seznam 302 objektů státního majetku, které jsou předmětem privatizace. Předpokládá se začít s rozsáhlou privatizací prodejem Oděského přístavního závodu minimálně za 500 milionů dolarů v roce 2015.

Státní rozpočet 2015 počítá s privatizačními příjmy ve výši 17 miliard hřiven (asi 770 milionů dolarů).

se ukrajinská ekonomika stala efektivní, musíme ponechat ve vlastnictví státu pouze to, co stát potřebuje – to jsou otázky národní bezpečnosti a obrany a ta infrastruktura, která nemůže být převedena do soukromých rukou. Všechno ostatní musí být veřejně a transparentně prodáno,” řekl.
Plán privatizace 2015

Do seznamu k privatizaci v roce 2015 jsou zahrnuty státní podíly v akciové společnosti “Oděský přístavní závod” (OPZ, 99,567%), “Sumychimprom” (99,995%), “Centrenergo” (78,29%) a také všechny ostatní státní podíly v tepelných elektrárnách a oblastních podnicích zásobování energií (oblastní elektrárenské společnosti).

V seznamu jsou také státní uhelné podniky a doly, koncern “Ukrtorf”, NPP “Elektronmaš”, “President-Hotel”, AK “Svema”, “Ukrnefteprodukt”, Graivoronská opravárna motorových lokomotiv, Ivano-Frankovský závod na opravu lokomotiv, sdružení “Obchodní loďstvo Donbasu”, letecká společnost “Torlica”, letecký podnik “Universal Avia”.

Celkem se vláda chystá privatizovat asi 300 podniků. Kyjev 17. července, TASS

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová