Pentagon vyděsila ruská družice, považují ji za satelit-zabiják

Pentagon vyděsila ruská družice, považují ji za satelit-zabiják21.7.2015  zdroj

Podle zástupce letectva Spojených států znamená manévrovací schopnost ruské družice Kosmos-2504, že se jedná o antisatelitní zbraň. 
 
Možnosti manévrování ruského vojenského satelitu Kosmos-2504″, který byl do vesmíru vypuštěn v březnu, upoutal pozornost odborníků v USA, uvedl americký portál SpaceNews s odkazem na Pentagon. Zároveň s ním byly vypuštěny tři telekomunikační družice.

Podle Pentagonu družice učinila alespoň 11 manévrů blíže k horní fázi, které ji navedly na oběžnou dráhu.

„Tato schopnost manévrování i když ne nutně, ale naznačuje, že se bavíme o orbitální antisatelitní zbrani,” píše portál.

Představitelé amerického letectva již dříve uvedli, že pozorně sledují satelit, a  později se k nim připojili nezávislí odborníci.

Kosmos-2504 také sledují ve společném Vesmírném operačním centru amerického strategického velení, dodává SpaceNews.

Úředníci ministerstva obrany se obávají, že družice je analogická s  Kosmosem-2499, a představují hrozbu pro americké kosmické systémy.

Tyto spekulace ukazují, že se stupeň nedůvěry mezi Spojenými státy a Ruskou federací dostaly na úroveň, která předchází konfrontaci.

John Sheldon, ředitel institutu George C. Marshalla prohlásil, že manévry družice demonstrují, jaké „možnosti jsou v rukou zemí (Rusko a Čína), které mohou v budoucnu dostat USA do nesnází”.

Rusko samozřejmě popírá, že by se jednalo o vojenské satelity. Jak uvedl agentuře Interfax bývalý šéf  ruské kosmické agentury, Oleg Ostapenko, malé satelity “Kosmos-2499” a “Kosmos-2491” nejsou určeny k  použití pro vojenské účely. Oba satelity jsou využity pro univerzitní výzkumy.

Označit je ta „satelity-zabijáky“ je podle Ostapenka „absolutně nevhodné“. Připomněl, že Rusko důsledně vystupuje proti militarizaci vesmíru. A rovněž připomněl, že v listopadu 2014 Rusko podniklo zvláštní iniciativu v Organizaci spojených národů proti rozmístění braní ve vesmíru. „Byla to naše iniciativa,” zdůraznil exšéf ruské kosmické agentury.

Nicméně, celá řada zemí, včetně Spojených států, ruskou iniciativu nepodpořila.
 

 
(kou, prvnizpravy.cz, spacenews.com, interfax, foto: arch.)
 
 
Související: