Polský analytik: Pravý sektor je hrozbou pro Polsko, Maďarsko a Slovensko… Zasévá na Ukrajině semena terorismu, banditismu, nelegálního šíření zbraní, anarchie

15. 7. 2015   Sputník
Pravý sektor není jen hrozbou pro Ukrajinu, ohrožuje i sousední země – Polsko, Maďarsko a Slovensko, soudí jeden z vedoucích činitelů Polské geopolitické společnosti, poslanec Evropského parlamentu v letech 2005-2009 Andrzej Zapalowski. Maďarsko upevňuje hranici s Ukrajinou.
„Exploze, které otřásly Lvovem, svědčí naprosto jasně o tom, že úřady v Kyjevě nejsou schopny kontrolovat situaci ve své zemi. Na Ukrajině dál klesá životní úroveň, jsme tu svědky dalších krizových jevů a v budoucnu může vlna všeobecné nespokojenosti a zklamání vyústit v boj se současnou vládou. A konec konců přivede k občanské válce. A to všechno se odehrává bezprostředně u hranic zemí Evropské unie: Polska, Maďarska a Slovenska! Pravý sektor zasévá na Ukrajině semena terorismu, banditismu, nelegálního šíření zbraní, anarchie. A to je cesta k destabilizaci v zemích hraničících s Ukrajinou”, řekl Sputniku Zapalowski.

Média: Maďarsko upevňuje hranici s Ukrajinou


V úterý ráno došlo ve Lvově ke dvěma výbuchům u dvou okrskových oddělení milice, které následovaly jeden za druhým, zraněni byli dva okrskáři. Ukrajinské ministerstvo vnitra spojuje dva ranní výbuchy u oddělení milice ve Lvově s událostmi v Zakarpatské oblasti, kde o minulém víkendu došlo k přestřelce mezi milicí a radikály z Pravého sektoru.

Podle slov Andrzeje Zapalowského se budou radikální skupiny dříve nebo později snažit dostat mimo hranice Ukrajiny.

„Můžeme očekávat, že lidé podezíraní z terorismu na Ukrajině se budou snažit dostat do zemí Evropské unie, mimo jiné do Polska, a budou tam zjednávat vlastní pořádek. Dnes už nejde o jednotlivce, ale o celé skupiny tvořené několika desítkami lidí”, řekl Zapalowski. A dodal, že nedávné střety v Mukačevu v Zakarpatské oblasti na Ukrajině rovněž svědčí o pokusu Pravého sektoru zjednat svůj pořádek v regionu.

Bojovníci Pravého sektoru se 11. července dostali do konfliktu s milicí a místními podnikatelskými strukturami ve městě Mukačevu: střílelo se z granátometu a samopalů. Podle nejnovějších údajů zahynuli tři lidé, 13 bylo zraněno.

Události v Mukačevu rozpoltily elitu Ukrajiny. Strany se obviňují navzájem


„Nedávné události v Mukačevu ukázaly, že lidé z Pravého sektoru přišli do Zakarpatska se zbraněmi v rukou, aby tam zjednali svůj pořádek. Netroufli si ukázat svou sílu na jihovýchodě Ukrajiny, protože to by pro ně bylo příliš nebezpečné, zatímco Mukačevo se jim zřejmě zdálo být snadnou kořistí. V Zakarpatsku žijí, jak je známo, národnostní menšiny Maďarů a Rumunů, žijí tam i pravoslavní Rusíni, ti, kterým je ideologie krajně pravicových nacionalistů naprosto cizí. Je proto třeba donutit toto území přijmout západoukrajinskou nacionalistickou ideologii. A tak tam lidé z Pravého sektoru vyprovokovali přestřelku”, soudí Zapalowski. Kromě toho řekl, že v polských médiích se objevuje jen málo informací o ozbrojených akcích Pravého sektoru.„
To se dá snadno vysvětlit: Varšava podporuje politiku oficiálních ukrajinských úřadů, nechce je nijak zarmucovat. A nemáme bohužel informace o tom, jestli se nějak opevňuje naše hranice s Ukrajinou. Maďaři a Slováci ale své hranice upevňují, možná, že u nás se děje to samé, jen o tom není veřejnost informována? Ideologie Pravého sektoru je nesporně nebezpečná, v každém případě pro pohraniční oblasti”, uzavírá Zapalowski.