Řecká tragedie a co naprosto odmítám

– vlk –
14.7.2015 Kosa zostra  čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Tak jsme se dočkali rozuzlení řeckého dramatu. Tedy prozatím. Ještě včera v šest hodin ráno žádná shoda nebyla a  vypadalo to na Grexit. Nakonec mentální waterboarding na Tsiprase zabral a  řečeno slovy slovenského premiera Fica – Tsipras vyměkl a kapituloval. A  ponížené Řecko se stalo v podstatě německým protektorátem.
Pro mne nepředstavitelné a  naprosto neakceptovatelné. Jsem hodně zvědav na hlasování v  aténském parlamentu. S tímhle prostě nemůže nikdo normální souhlasit! Sestřižení dluhu nebylo ani mlhavě slíbeno. Řecko se vzdalo suverenity v nakládání se státním majetkem a dokonce i zákonodárné suverenity – je mu nadiktováno, co přesně a do kdy musí parlament schválit! Bezpodmínečně!

A je to vydáváno za optimální řešení a  příspěvek k evropské solidaritě a  prosperitě.

Být Řekem a  řeckým poslancem – něco podobného nikdy nepřijmu. Ať jsou důsledky jakékoliv. Jestliže bych byl dříve názoru, že řecký dluh je nesplatitelný, jak uváděla Syriza a  některé další řecké politické subjekty, tím spíše bude nesplatitelný nyní. Zvednou se daně – zejména všemi neoliberálními a pravicovými jestřáby „oblíbená“ hra s DPH bude výživná. Sníží se důchody a další sociální transfery. Výsledkem je další podlomení kupní síly obyvatelstva a zadušení domácí poptávky. A  tak bych mohl pokračovat.

Nicméně tohle všechno a řadu dalšího má v  ruce nyní řecký parlament. A  já naprosto nemám žádnou ambici poslancům v Aténách a  Řekům vůbec radit, co by měli, podle mne – v teple a klidu mého fotelu ve statutárním městysu, udělat. Musí to vědět sami. Vím, jak bych reagoval já.

Nebudu ani soudit Tsiprase. Podle mne byl v Evropě – od dob Mnichovského diktátu vystaven naprosto bezpříkladnému nátlaku. Kdo z vás může říci – já bych vydržel? Neuhnul bych? Ten jediný by samozřejmě mohl hodit po něm kamenem. Odbočím – četl jsem dnes na jednom nezávislém serveru analýzu jeho vydavatele, v  které dovozuje, že Tsipras byl vlastně bílý koník mezinárodní oligarchie, který měl za úkol dostat Řecko do neřešitelné pozice, zblbnout masy a následně je prodat, tak aby se nadnárodní velkokapitál dostal lacino k  aktivům zdevastované země. Je mi líto – tohle pokládám za absolutní nesmysl! Známá fakta to naprosto vyvracejí. Tohle je pro mne dokonalá paranoia. Ale každý má právo na svůj vlastní názor. 

Horší je, že Tsipras svou kapitulací dosáhl toho, že žádný člověk dnes v podstatě nemůže věřit na institut voleb. Že má ještě nějaký smysl a lze jím něco změnit. Když tato volba je těžce oktrojovaná mezinárodní scénou. Která, pokud se jí vaše volba nelíbí, ji obrátí naprosto neurvalým a  myslím, že Guardian včera napsal a  – gangsterským, nátlakem obrátí v totální vyrabování neposlušné země!

Už dvakrát jsem zde, v souvislosti s  řeckou krizí použil srovnání s Mnichovem. Použiji ho i potřetí. Výsledkem tehdejšího brutálního nátlaku západních „demokratů“ byla následně světová válka, výsledkem kapitulace tehdejší české vlády a prezidenta Beneše zlomení demokratické páteře obyvatelstva – respektive jeho nevíra v demokratické instituty a postupy s  tím, že to přineslo své zásadní výsledky v poválečném vývoji naší země. Za Unor 48 nemůže ani tak Stalin, Sovětský svaz a  čeští komunisté jako prvoplánově zbabělé a prioritně na své zájmy myslící západní velmoci a  jejich postoj v Mnichově a následný nátlak na pražskou vládu. Odskákala to demokracie v ČSR a v podstatě dodnes jsme se z toho nevzpamatovali.

S Řeckem se nyní opakuje to samé. Do písmene. Nejvyšším zájmem totiž není prospěch Řecka nebo Evropské unie, ale to, jak naprosto neúspěšnou a devastující řeckou misi Merkelová a  další evropští politikáři prodají svým voličům, aby neprohráli příští volby! S bonusem totálního ponížení odbojných Řeků a tvrdé a názorné lekce všem ostatním, kteří by snad uvažovali o tom, že půjdou svojí vlastní cestou! Důsledky pro budoucnost demokracie nejen v Řecku, ale v  celé Evropě budou zdrcující. Ať si v Německu slaví, jak chtějí. Zbytek Evropy, s ohledem na německý triumfalismus a prokázanou aroganci, má věru mnoho důvodů přemýšlet. Zejména o historických reminiscencích!

Těžkou ránu dostala i idea evropské unie a jednotné měny. Během pouhých dvou dnů se Němcům a  ostatním podobným, v mém případě, povedlo něco naprosto neuvěřitelného – z eurohujera jsem se přeměnil na totálního odpůrce převzetí eura. Tenhle projekt pokládám za jedovatý! S  vlastní měnou budeme o fous bezpečnější. Mimo bezprostřední a brutální dosah a  rozhodování německého kancléřství a ministerstva financí. Jakkoli jsme na Německu fatálně závislí. A budeme stále více. Ale nikoli absolutně. Malý manévrovací prostor tam bezesporu je. Braňme jej!

Z nadšeného Evropana se stal někdo, kdo sice chápe smysl existence unie, ale veškeré nadšení ztratil. A  už ho nezíská. Egoistická unie není mou Evropskou unií. Jen unií egoistů a politikářů. Před dvěma týdny bych něčemu takovému neuvěřil.

Ačkoli upekli v Bruselu někdy kolem včerejší osmé hodiny ranní to, co upekli, dobojováno rozhodně není. Jsem moc zvědav na hlasování v  Aténách. Co si odhlasují to budou mít. Možná! Možná! Možná!

Velmi snadno může být, že ono Tsiprasovo vyměknutí a  následná bezpodmínečná kapitulace nebude stačit. Nové dohody bude muset schválit v řadě zemí tamní parlament. A protože řecký dluh se nejen neumenšil, ale měl by ještě narůst o cca  25% leckde bude hlasování velmi bouřlivé. S naprosto nejasným výsledkem – například ve Finsku, ale také Německu. Ostřižení dluhu nepřipadá v úvahu, jak asi Atény zaplatí nyní dlužných 400 miliard, když je 316 nad jejich síly? Tahle otázka je legitimní. Budou finští poslanci vystaveni také mentálnímu waterboardingu?

Uvidíme! Tohle je zase finský problém.

Co ovšem musím uznat je skutečnost, že to novodobí bruselsko-němečtí Chamberleinové a Daladierové měli takticky připraveno dokonale! Jejich plán byl promyšlen do posledního detailu.

Například nutnou prvotní rychlou půjčku Řecku , aby Atény mohly zaplatit MMF a ECB splatné starší úvěrové tranše a  jejich banky dostaly nějakou hotovost nebude poskytovat euroval, ECB ,MMF nebo snad některý stát s  euroměnou, ale má jít ze speciálního záchranného fondu, který je zaručen všemi členskými zeměmi EU!!!! Tohle řešení opravdu je skvostný taktický manévr hodný obdivu. Machiavelli by nad jeho rafinovaností blednul závistí!

Jednak z řeckého problému dělá, tímhle tahem, už ne záležitost eurozony, ale celé UNIE!! Každého členského státu. Ačkoli s  Tsiprasem vyjednávala jen eurounie. Ostatní neměli přístup. K placení jsou ovšem povoláni! Tohle má další důsledek – jednak riziko je přeneseno také na nezúčastněné, ale hlavně – i tihle nyní patři do fronty těch, co na Řeky budou vytvářet nátlak. Aby nepřišli o své peníze. Prostě Merkelová a  spol. se o svou pověst brutálních gangsterů (jak je nazval Guardian) hodlají nezištně podělit s námi, Uhry, Švédy, Dány atd., atd. Prostě je to klasika – kdy ten, kdo má, tak říkajíc, na rukou krev, vás s ní také pomaže, aby v tom nebyl sám. Ale to není všechno – vrcholný efekt je ještě v něčem jiném. Z tohoto speciálního ESM fondu má být poskytnut prý velmi krátkodobý úvěr. Jen překlenovací – pro první dobu, aby Řecko nezkolabovalo, než si parlamenty členů eurozony odhlasují další pomoc z prostředků, které spravuje právě eurozóna. To schéma je snadné – všichni nyní poskytneme pomoc ze společných peněz, které nepotřebují prohlasování v národních parlamentech. Jde jen o půjčku na krátko, která bude, po zvládnutí technických peripetií v  eurozoně vyfinancována. takže vy nečlenové eurozony, nebojte se, nic se vám nestane, nikdo od vás nechce navíc žádnou hotovost, jen převzít záruky za tuhle půjčku!

Tohle je opravdu mistrovské dílo politikářské taktiky! To se musí uznat! My se máme podílet na financování naprosto nejisté doby, přes schvalování nové „dohody“ s  Řeckem. Je tam hned dvojí profit – finští a jiní neposlušní poslanci budou masírováni ve smyslu – musíte zvednout ruku pro – my jsme slíbili nečlenům eurozony, že jde jen překlenovací peníze. Oni s námi byli solidární a  nyní chcete popřít společný závazek?! Naprosto úžasné – nátlak na neposlušné poslance za peníze někoho jiného. A to není všechno. Je zde ještě druhý skvělý efekt. Když by ani tohle „přesvědčování”, nikoli náhodou, nevyšlo a  například Finsko dohodu odmítlo, pak samozřejmě holt se z krátkého překlenovacího financování stane nevratné půjčka se vším všudy. S  tím, že podíl Německa a ostatních euzonálních demokratů bude umenšen o to, co bude muset platit Česká republika a další!!!

Dokonalé! V té hrůze – dokonalé! Je to prostě hodné obdivu. I přes tu naprosto odpudivou manipulaci!

Za sebe říkám téhle půjčce NE!!! Nechci se sebeméně podílet na mentálním waterboardingu!!! Nebo jeho výsledcích! Nechci nést za Německo, Francii a další podobné finanční důsledky záchrany jejich bank. Nechci být tím, kdo spolutlačí na Řecko, aby se vzdalo suverenity a  stalo se kohosi protektorátem. Nechci financovat něco, co nemá řešení. Nechci se stát součástí nátlaku na finské poslance. Nechci….

Je toho prostě hodně co nechci. A budu doufat v zázrak – že česká vláda se tomuhle řešení nepodvolí. Jakkoli si umím spočítat, jak to dopadne!

Zvýrazněno redakcí Nové republiky