Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 21. července 2015

vybral, přeložil a sestavil Mireček
23.7.2015  Kosa zostra čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Jednostranná demilitarizace Shyrokyne?
Za celý týden SMM nezaznamenala porušení příměří v Shyrokyne (Širokino) ani postup kyjevských vojáků dál na linie kde se dříve nacházely jednotky DLR. Když se SMM vydala přímo do vesnice, zjistila, že bedny s municí někdo odvezl, ale pořád na místě zůstala bedna s protipěchotními minami.

Vzhledem k tomu, že odchod jednotek DLR z  Shyrokyne je velký krok směrem k Minsku, snažil jsem se něco na toto téma najít na anglicky mluvících mediích. Možná že právě pro to, že se tento jednostranný vstřícný krok západním novinářům nehodí, je o tom ticho po pěšině. Našel jsem jenom pár zdrojů: zde je citován Semenčenko, který tvrdí, že dobrovolníci z batalionu Donbas dostali přímý rozkaz od vojenského velení stáhnout se a vytvořit tak z Shyrokyne demilitarizovanou zónu. Tento rozkaz odmítli vojáci Donbasu vyplnit. Zde je pak zmíněno, že jak Hollande, tak Merkelová tlačí na Kyjev, aby dodržovali dohody z Minsku a také aby provedli demilitarizaci Shyrokyne a  její odminování.
Oblast města Doněck
Situace v této oblasti byla po většinu uplynulého týdne klidnější a nedocházelo k větším bojům. Bohužel 18. července došlo k zvýšení bombardování, kdy i na centrum Doněcka střílely tanky ze směru kyjevskou vládou kontrolovaných vesnic Pisky a  Pervomaiske. Tato střelba si vyžádala smrt jednoho civilního obyvatele a  poškození mnoha domů.
Luhanská oblast
Na frontě Luhanské oblasti SMM nezaznamenala žádné ohnisko bojů a dochází tak jenom k přestřelkám na lokální úrovni a tak SMM nemůže snadno monitorovat porušování příměří v  oblasti. Během uplynulého týdne SMM zaznamenala několik explozí, střelby z ručních zbraní a čerstvých kráterů, ale oproti situaci například u  Doněcku je situace na této části fronty relativně klidná.
PR akce DLR
DLR provedlo moc hezkou akci „Provádíme stažení těžké techniky dle Minsku“. Vojáci DLR sezvali novináře a členy SMM a ukázali jim jak 3 tanky a 4 BVP odjedou do lesa což je jako to stažení těžké techniky. Je pak dost jedno, že SMM běžně každý den zaznamená pomocí bezpilotního letounu mnohem větší počty těžké techniky DLR jenom na úseku fronty u Mariupole. Kupodivu tento paradox nebyl v  našich mediích nikde rozmáznut.
Opravy na frontě
Opravy vodovodní sítě mezi Gorlovkou a  Maiorskem pokračovaly v rámci lokálního příměří, které SMM z tohoto důvodu dohodlo. Během oprav přes den se dařilo celkem příměří ještě dodržovat, ale v noci v oblasti zase létají granáty, což dokazuje i to že pomalu každý den oprav muselo nejdřív být provedeno zneškodnění nevybuchlé munice v oblasti a jeden den také oprava už opraveného potrubí, které dostalo čerstvý zásah. Situace v této oblasti je extrémně napjatá což dokazuje i to že v jeden z dnů dokonce došlo k  vyprovokování střelby z ručních zbraní, kdy opravárenská četa musela skákat do příkopů, aby se zachránila. Naštěstí nikdo z nich nebyl zraněn.
Úspěch v dojednání tohoto lokálního (přestože vratkého) příměří, nejspíše také podnítil další dvě takováto lokální příměří kvůli opravám. V Krasnohorivce došlo k provádění oprav elektrického vedení a v Raivce k opravám elektrické rozvodny.
Humanitární pomoc
SMM byla svědkem toho, že se do oblasti separatistických republik poprvé od května dostal transport Nadace Rinata Akchmetova, který dovezl potravinové balíčky pro seniory.
SMM také byla svědkem příjezdu již 31. konvoje RF čítající 43 nákladních vozidel.
Mukačevo
SMM má v oblasti nějaké svoje lidi, ale nedodávají nijak závratné zprávy. SMM zatím jenom sdělila, že v  některých oblastech byla vyhlášena ATO (proti teroristická operace) což je vlastně stejný stav, který na Donbasu odpovídá občanské válce. Zde to snad tak drsné nebude.
Po celé zemi SMM zaznamenávala protestní akce Pravého Sektoru, ale počty příslušníků PS na nich nejsou nijak velké (většinou desítky). Vládní síly pak v oblasti zřídily několik nových checkpointů, na kterých jsou buď dopravní policisté nebo národní garda.
Prý také podle SMM probíhá vyjednávání mírového řešení ohledně této situace mezi oběma znesvářenými stranami. Na druhou stranu ve Lvově došlo k dvěma granátovým útokům na policejní stanice, u kterých byli zraněni dva policisté.
Nevládní organizace sledující soudy
SMM podporuje setkávání a vzdělávání nevládních organizací, které mají za cíl sledovat soudní přelíčení a  upozorňovat na případná pochybení v různých kauzách. Dle SMM toto bude směřovat k soudní reformě a tak i ke zvýšení spravedlnosti na Ukrajině.
Dle mého názoru by spíš těmto organizacím měli pomoci v zveřejňování a zviditelňovaní jimi zaznamenaných přehmatů, aby mohli vytvořit alespoň zdánlivý tlak na reformu spravedlnosti na Ukrajině.
Co se jinam nevešlo
V rámci výročí sestřelení MH17, byl v místě dopadu trosek postaven památník „Obětem občanské války“
Dačić aktuální úřadující šéf OBSE, tlačil při své návštěvě na Kyjev: „K dohodám z Minsku není žádná jiná alternativa“, a „Urguji naše hostitele k tomu, aby využili přítomnosti OBSE k provedení nezbytných reforem“.
Došlo k velkému bombardování obytných čtvrtí Avdiivky (UKR) při kterém došlo ke smrti tří civilistů. Když na místo dorazila SMM pozorovala škody na civilní zástavbě, a také přímo v  této civilní zástavě viděli jeden Ukrajinský tank.