Ukrajinská svodka – JF a jeho výběr ze světového tisku

– JF –
22.7.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

vybral přeložil a sestavil JF

Dnes to bude taková směsice zajímavostí a to nejen k Ukrajině. Ta je stále více zatlačována do pozadí zájmu světového tisku. a stále hůře se nějaké podstatné věci k ní hledají. Takže přidám ještě pár věcí třeba k dohodě s Iránem
Ukrajina míchá nacisty a islamisty
Robert Parry, Consortium News, 7.7.2015  (zdroj)
Ukrajinský popřevratový režim dnes slučuje neonacistické bojůvky s islamistickými militanty z hypernásilnického Islamského Státu, které nazývá „bratry“. Tak vznikají ďábelské „eskadry smrti“, určené k zabíjení etnických Rusů na východní Ukrajině, na samé hranici s Ruskem.

Vstříc racionální strategii USA https://consortiumnews.com/2015/06/30/toward-a-rational-us-strategy-part-1/
https://consortiumnews.com/2015/07/01/toward-a-rational-us-strategy-part-2/
William R. Polk, Consortium News, 30.6.2015
Současná zahraniční politika USA je řízena neokonzervativní ideologií a drsnou mluvou „liberálních intervencionistů“, kteří šíří chaos a smrt po celém světě a přitom nedokážou sloužit skutečným americkým zájmům. Je tedy nejvyšší čas na základní přehodnocení této politiky, míní někdejší diplomat USA, William R. Polk.


Kdo sestřelil MH-17? Někdo to ví!

Philip Giraldi, Information Clearing House, 16.7.2015  (MH17: The Blaming Putin Game Goes On http://www.informationclearinghouse.info/article42389.htm )
Jednoho dne obdržely služebny CIA dokument, kterému se říkalo „Operační směrnice“ a který stanovoval priority zpravodajských cílů v nastávajícím roce na základě jejich důležitosti v národní bezpečnosti. Před zhroucením Sovětského Svazu mělo pronikání do struktur a obrana proti KGB jednoznačnou prioritu, neboť Rusko a jeho spojenci představovalo jedinou vážnou hrozbu, která mohla zničit většinu území USA. Dnešní Rusko si sice uchovalo tuto vojenskou schopnost ale naši politici jaksi ztratili cit pro to, co je dnes ze všeho nejdůležitější, možná pro falešný pocit, že obklíčené Rusko již nemá takovou moc. Ale fungující vztahy s Moskvou nejsou jen důležité, jsou naprosto zásadní. V případě MH-17 má Bílý dům dobrou příležitost prokázat, že má dobrou vůli jednat s vedením Ruska na rovinu.

Let MH17 mohl být sestřelen raketou vzduch-vzduch vyrobenou v Izraeli RT News, 17.7.2015  (zdroj)
Zpráva skupiny zkušených odborníků na bezpečnost v letectví o katastrofě letadla Malaysian Airlines MH17 na Ukrajině říká, že letoun mohl být sestřelen izraelskou raketou Python typu vzduch-vzduch. Zpráva byla získána ze soukromého úču Alberta Naryškina (albert_lex) na serveru LiveJournal a vyvolala širokou diskusi na sociálních sítích.

„Bylo tam druhé letadlo?“ Nové video ukazuje místo dopadu MH17 jen minuty po události.
News Corp Australia via RT News, 17.7.2015   (zdroj)
Server News Corp Australia získal dosud neznámý videozáznam, natočený několik minut po sestřelu letu MH17 Malaysian Airlines na východní Ukrajině. Přepis hlasů, doprovázejících úplný záznam, tvrdí, že Boeing byl sestřelen vojenským letounem. Čtyřminutový klip, vystavený na News Corp Australia, je výsek z většího, 17-minutovéh záznamu, který údajně zobrazuje situaci bezprostředně po dopadu MH17. Klip ukazuje povstalecké bojovníky, jak přijíždějí na místo a snaží se v prvé řadě dostat věci pod svou kontrolu. Jejich velitel nařizuje vyklidit prostor od civilistů a zvědavců a hledat především černé skříňky.

V přepisu hlasů z úplného videa je mimo jiné uvedeno, že „Suchoj sundal to velké letadlo a my jsme sundali toho Suchoje“. Wim de Bruin, mluvčí holandské vyšetřovací komise, potvrdil, že komise již obdržela úplný záznam a bude se jím zabývat.

Největším tématem, nesrovnatelně významnějším pro angloamerická media než Ukrajina, byla tzv. Dohoda s Iránem. A v širokém názorovém spektru. Viz dále.

Jak může Izrael žít s iránskou jadernou dohodou
Brent E. Sasley, Foreign Affairs, 17.7.2015 (zdroj)
Jen několik hodin poté, co zástupci P5+1 a Irán podepsali ve Vídni „Společný plán akcí“, izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu jej komentoval slovy, že dohoda není hrozbou jen pro Izreal ale pro celý svět, protože osvobozuje Irán od kontroly jeho schopnosti opatřit si jaderné zbraně a kooperativní Americko-iránský přístup může dokonce vést k posunu v politickém uspořádání na Středním východě. V blízké budoucnosti se žádné optimistické scénáře nezdají být možnými a hodně bude záležet na vnitřním vývoji v Iránu.

Někdejší velvyslanec v Iránu: Jaderná dohoda je modelem k uzavření cesty mlitarizace a zbrojení (video)

http://www.democracynow.org/2015/7/16/former_iran_ambassador_nuclear_deal_is

http://publish.dvlabs.com/democracynow/360/dn2015-0716.mp4?&start=808.0&end=2255.0

President Obama brání globální dohodu o iránském jaderném programu proti obviněním Bílého domu z politiky ústupků. Dohoda, dosažená v úterý předpokládá omezení zásob obohaceného uranu o 98 procent a snížení dosavadního počtu odstředivek o dvě třetiny. Irán za to může očekávat zmírnění mezinárodních sankcí, které poškozují jeho hospodářství a způsobují problémy v zásobování země potravinami a léky.

Povstalci v Syrii varují: Dohoda s Iránem posiluje Assada
Reuters, Bejrut, 14.7. 2015 (zdroj)
Syrský president Assad v úterý prohlásil, že po uzavření jaderné dohody s Iránem od něj jako od svého největšího lokálního spojence očekává zvýšenou podporu a zároveň oslabení podpory silám odporu proti němu ze strany západních států. Povstalci se naopak obávají zvětšení iránského vlivu v regionu právě na jejich účet.

Kerry: ‚Velmi nadějné‘ že Irán propustí zajaté Američany
Doina Chiacu, Bill Trott, Reuters, 17.7.2015 (zdroj)
John Kerry řekl v pátek, že na všech jednáních o iránském jaderném programu, vedených v posledních týdnech s iránskou stranou, požadoval také řešení otázky uvězněných Američanů, a že je velká naděje, že je Teherán propustí.
V současné době se ví o třech uvězněných Američanech v Iránu a Obamova vláda byla kritizována za to, že jejich propuštění na svobodu není součástí uzavřených dohod.

Jaderná dohoda uzavřena – co dalšího pro Irán? Matthew Moran, The Conversation a nsnbc, 15.7.2015 (zdroj)

Matthew Moran přednáší o mezinárodní bezpečnosti na King’s College v Londýně.

Zástupci mocností P5+1 uzavřeli historickou dohodu s Iránem o omezení týkajícího se obohacování uranu a iránského jaderného programu obecně. Význam této novinky by neměl být podceňován, o iránských jaderných aktivitách se jedná již déle než deset let a poslední serie rozhovorů začala již v roce 2013. Zatímco politický rámec dohody byl odsouhlasen v Lausanne v dubnu 2015, výhled na konečnou a podrobnou dohodu nikdy nebyl potvrzen.

Na obou stranách se vyskytly politické skupiny, zastávající tvrdou linii, které byly v oposici proti možným dohodám a ohrožovaly tím rozhovory. U jednacího stolu pak diplomaté citlivě testovali všechny možnosti kompromisů. Ještě týden před uzavřením dohody prohlásil John Kerry, že se rozhovory mohou začít ubírat úplně jinudy. Nicméně obě strany nakonec vyplodily dokument, který omezuje iránské jaderné aktivity a ekonomicky vrací Irán do mezinárodního společenství. Co tedy dohoda skutečně obsahuje?

Iránské Dilemma „Starých dobré strany“
Patrick J. Buchanan, 16.7. 2015  (zdroj)Podle prvních reakcí se zdá, že republikáni budou jako jeden muž hlasovat pro resoluci o odmítnutí iránské dohody. Poté budou stejně jednotně přehlasovávat Obamovo veto k této resoluci. A pokud i zde „Grand Old Party“ (GOP) neuspěje, guvernér Scott Walker prohlásil, že jeho prvním činem jako presidenta by bylo zrušení dohody. Ale ještě než se rozhodne zrušit v roce 2017 iránskou dohodu, měla by GOP uvážit, zda by už v roce 2016 měla spáchat politickou sebevraždu. Pokud Kongres odsouhlasí zabití iránské dohody, zůstanou Spojené Státy v isolaci a jejich vláda v ponížení, neschopná dostát závazků svého vlastního ministra zahraničí. Budou opravdu Američané za tenhle pukavec ve tváři USA „Starou dobrou stranu“ oslavovat?

Dvakrát hurá za iránskou dohodu
Sheldon Richman, Information Clearing House, 16.7.2015 (zdroj)
Jaderná dohoda s Iránem je dobrá ze dvou důvodů. Jednak omezuje možnost války, jednak iránskému lidu uleví v podobě zmírnění sankcí. Ačkoli američtí oficiální představitelé stále tvrdí, že „válka je jednou z možností“, její pravděpodobnost se nyní skutečně snížila. I izraelský ministerský předseda Benjamin Netanjahu ví, že samotný Izrael není schopen zasadit Iránu smrtící ránu. K tomu nutně potřebuje Ameriku ale ta je teď daleko méně ochotným partnerem. Všichni normální lidé také přivítají uvolnění sankcí. President Obama řekl, že „sankce poškozovaly iránskou ekonomiku“. Nemá pravdu. Ekonomika je abstrakce a nemůže být poškozována. Poškozovány byly životy nevinných Iránců.

Iránská dohoda mění izraelský Den Oslav na Den Truchlení
Gideon Levy, Information Clearing House a Haaretz, 16.7.2015 (zdroj)
Lidé jsou natolik ovlivnění propagandou, že jakákoli dohoda, dosažená diplomatickou snahou, je chápána jako nelegitimní. Každý, kdo v Izraeli není ovlivněn propagandou nebo ovládán strachem, by měl tento týden být šťastný. Den, kdy bylo dosaženo dohody s Iránem, by měl být slaven jako svátek předcházení válce, tomu vůbec nejhoršímu. Pokud země usiluje o holé přežití, co by ji mělo víc potěšit, než odvrácení války? Ale vypadá to, že v Izraeli je šance na odvrácení války katastrofou – dalším Holocaustem.

A nakonec opravdový pel-mel dalších zajímavostí:

Nekončící americké letecké války
Nicolas J S Davies, Consortium News, 6.7.2015 (zdroj)
Jako jeho předchůdci se i president Obama, při vedení válek na Středním východě, spoléhá na bombardování ze vzduchu ale vágní určení nepřítele a hrozné civilní oběti generují nekonečný zdroj dalších nepřátel.

Nejnovější údaje ústředního velení armády USA ukazuje, že bombardování Iráku a Syrie je nejmohutnější bombardovací kampaní od kampaně „Shock and Awe“ G.W.Bushe v Iráku 2003. Za prvních 10 měsíců kampaně, od srpna 2014 do května 2015 provedlo letectvo USA a spojenců 15.245 útoků, tedy 51 útoků denně. To je jen poslední kampaň v 15-leté letecké válce vedené po celém světě, kterou americká media převážně ignorují. Od roku 2000 podnikly Spojené Státy a jejich spojenci 118.000 leteckých útoků proti jiným zemím. Z tohoto počtu bylo 47.000 útoků provedeno za šest a půl roku od doby kdy Obama nastoupil do svého úřadu. Je to jen malá redukce proti 70.000 útokům za 8 let Bushovy administrativy. Pokud současná kampaň bude pokračovat stejnou intenzitou až do konce Obamovy presidentské éry, tento deficit bude snadno vyrovnán.

Špičkový generál USA: Drony jsou „selhávající strategie“ která „působí jen více škody“
Democracy Now, 17.7.2015 (zdroj)
Někdejší vrcholný pracovník Obamovy výzvědné služby popisuje používání dronů jak „selhávající strategii“, která generuje více teroristů než jich zabije. V rozhovoru pro agenturu Al Jazeera generál Michael Flynn řekl: „Když shodíte dronem bombu, uděláte daleko víc škody, než jste měl v úmyslu udělat užitku.“

Michael Flynn sloužil jako vedoucí Obranného zpravodajství Pentagonu až do loňského srpna. Zatím posledním použitím dronu je útok v Somálsku, cílený na milice Al-Shabáb.

 
V Mexiku je zločin větší než zločinecký boss
Stratfor, 14.7.2015  (zdroj)
Útěk známého bosse zločineckého gangu Sinaloa, Joaquina „El Chapo“ Guzmana Loery, z maximálně střeženého vězení v Mexiku, vzbudil náležitou pozornost mexických i mezinárodních medií. I když odvážný a důmyslný způsob útěku jistě doplní aureolu kolem Guzmána, útěk samotný má pro organizovaný zločin v Mexiku jen malý význam, i když možná přinese problémy do koordinace USA a Mexika v uplatňování práva. Síly, které pohánějí růst organizovaného zločinu a jeho vlivu na společnost v Mexiku jsou prostě silnější než jakýkoli jednotlivý zločinecký boss.