Victoria Nuland protlačuje v Radě změny v Ústavě Ukrajiny


18. 7. 2015    zdroj
Zatím ale dvě frakce koalice odmítají hlasovat kvůli “zvláštnímu statusu” Donbasu.
Náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nuland byla v Nejvyšší radě Ukrajiny, kde se diskutoval návrh novely Ústavy. Informoval o tom korespondent IA Regnum.


Dříve ukrajinská média uvedla, že právě po setkání s Nuland, která přijela do Kyjeva den před tím, Petr Porošenko navrhl zaznamenat zvláštní status Donbasu v Ústavě. Samotný Porošenko však zdůraznil, že návrh nezavádí “zvláštní status”, ale pouze stanoví možnost “zvláštního způsobu uskutečňování místní samosprávy v jednotlivých okresech Doněcké a Luganské oblasti, což je upraveno zvláštním zákonem.”

Poznamenejme, že v parlamentu byl také přítomen americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey R. Pyatt.

Poslanec za “Národní frontu” Leonid Jemec řekl novinářům v kuloáru parlamentu, že američtí představitelé hovořili s řadou poslanců.

“Před třemi dny jsem byl osloven velvyslanectvím Spojených států se žádostí o setkání s Victorií Nuland. Včera toto setkání proběhlo, skutečně jsme hovořili o přijetí změn v Ústavě … Victoria Nuland trvala na tom, že změny ústavy by měly demonstrovat plnění Minských dohod Ukrajinou,” řekl Jemec.

Přestože se předpokládalo, že 226 hlasů pro první čtení změn Ústavy bude získáno bez problémů, probíhají nyní v parlamentu konzultace a diskuse.

Soudě podle veřejných prohlášení, nejméně dvě frakce koalice – Radikální strana a Svépomoc – odmítají podpořit návrh, ve kterém bude registrován zvláštní status Donbasu. I když je možné, že se Porošenkovi s Nuland podaří je přesvědčit.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová