Zapálil někdo Porošenkovi koudel? Kyjev posílá na Donbas smířlivý návrh, ale není to samo sebou. Čtěte, co se dělo včera a v noci

16. 7. 2015 Parlamentní listy

Na Ukrajině se přes noc změnila situace směrem k naplnění minských dohod. ParlamentníListy.cz shrnují, co tento obrat způsobilo a co s ním pravděpodobně souvisí.
Podle informací ukrajinských novin Ukrajinskaja PravdaZerkalo neděli bude otázka zvláštního statusu Doněcka a Luhanska součástí nového textu ukrajinské ústavy. V noci 15. července 2015 prezidentská kancelář poslala do Nejvyšší rady nový „dopracovaný návrh“, který byl vysvětlen tím, že prezidentův návrh odpovídá ukrajinským povinnostem jako signatáře minských dohod z února 2015. V původním návrhu z 1. července, který se týká decentralizace Ukrajiny, nebylo o ničem takovém ani zmínky.

Nový návrh v přechodných ustanoveních v bodě 18 píše, že „Zvláštnosti fungování samosprávy ve zvláštních oblastech Doněcké a Luhanské oblasti budou stanoveny zvláštním zákonem“. Konkrétní obsah zvláštního statusu (tj. návrh zákona) v rámci samosprávy ale ještě v Radě není. Současný návrh na změnu ústavy jenom ústavně zafixuje „zvláštní status“ konkrétních oblastí Doněcké a Luhanské oblasti.

Návrh byl narychlo pozměněn podle Ukrajinské pravdy v souvislosti s návštěvou zástupkyně ministra zahraničí USA Victorie Nulandové během včerejška v Kyjevě. Rovněž včera v noci se realizoval telefonický rozhovor mezi prezidentem Obamou a Putinem, který se měl ale týkat podle oficiálních vyjádření íránské otázky a dosažených dohod ve Vídni. Nulandová se pro ukrajinská média dnes ráno vyjádřila v tom smyslu, že si „je jistá“, že Rada podpoří decentralizaci a zvláštní status, který, jak předtím zdůraznila, odpovídá minských dohodám.

Změna ústavy o decentralizaci Ukrajiny se má poprvé projednávat v ukrajinském parlamentu dnes. Včera místopředsedkyně Rady Oksana Syrojidová ostře kritizovala to, že v Radě existují „šílené” vnější tlaky ze zahraničí na poslance, aby zvláštní status oblastí přijali. Podle ní půjde o kapitulaci před ruským agresorem: „Není snad jasné, že zvláštní status pro Donbas v Ústavě je popřením práva ukrajinského národa na suverenitu? Není snad jasné, že jakýkoliv zvláštní status pro Donbas v Ústavě je legitimizací ruských vojsk a žoldáků na teritoriu Ukrajiny? A jejich integrace do ukrajinské politiky je konec nejen pro evropské perspektivy pro Ukrajinu, ale je to úspěch kremelských plánů a konec ukrajinského státu?“ Poslankyně vyjádřila také názor, že přijetí takového zákona je „vlastizrada a zrada ukrajinského lidu“.

Bývalý ministr obrany Anatolij Gricenko napsal, že návrh jde na ruku ruskému prezidentu Putinovi, který tak „může být spokojený“.