Zlá budoucnost Ukrajiny – anarchie a nové Majdany!

15.7.2015   Pravní zprávy

Střelba v Mukačevu se stala prvním otevřeným konfliktem vyzbrojených „lidí z Majdanu” a v Kyjevě usazených oligarchů. A bude hůř předpovídá polské vydání Obserwator Polityczny.
Skutečnost, že se to stalo ve vzdálenosti 1000 kilometrů od frontové linie, v Zakarpatí, potvrzuje, že zdroje nestability porostou po celé zemi, píše polské vydání Obserwator Polityczny.

„Ukrajina – to je předzvěst anarchie. Opět bude na Ukrajině zle, bohužel, v předvídaném a očekávaném negativním scénáři. V této zemi, máme co do činění s anarchií, o jejímž nástupu mnoho předpovědí prosáklo do informačního prostoru,” píše Obserwator Polityczny.

Z nedávných dramatických událostech v Zakarpatí vyplývá, že destabilizace a anarchie jsou dnes na Ukrajině běžnou věcí, a že se s nimi efektivně vypořádaly pouze dvě separatistické republiky daleko na východě země. Přičemž vzpoury, nepokoje a gangsterské chování polovojenské jednotky jedné z krajně pravicových organizací na západní hranici jsou novým fenoménem, a jsou konečným důkazem úpadku a anarchie v ukrainském veřejném prostoru, který bude ovládán gangstery, zločinci, teroristy, fašisty a nacionalisty všech vyznání, míní polské vydání.

V jednom z největších měst v Zakarpatí došlo k bitvě mezi členy polovojenských jednotek, jejichž členové jsou proslulí terorem během příměří v Donbasu, a ke Kyjevu loajálními silami. Konflikt údajně začal kvůli výnosům z pašování zboží na západ, které podléhá spotřební dani, které jsou jedním z jejich hlavních zdrojů příjmu takových polomafiánských organizací, stejně tak i příslušníků regionálních a místních orgánů, které mají kontrolu nad pohraniční oblastí, uvedl autor.

Sám prezident Porošenko se zapojil do konfliktu, při němž zahynuli policisté a další státní úředníci. „Těch několik zbývajících nezávislých novinářů na Ukrajině musí přemýšlet o tom, jak je možné, že se 1000 kilometrů od frontové linie na východě objevily organizované a po zuby ozbrojené polovojenské struktury, schopné realizovat teroristické akce,” uvedl Obserwator Polityczny.

Nehledě na vyhodnocení gangsterského chování místních oligarchů a členů polovojenských organizací, je zřejmé, že se úřady v Kyjevě neumí vyrovnat s návratem státního monopolu na použití síly. Navíc dochází ke střetu se svými vlastními odnožemi, které pocházejí přímo z Majdanu, a které bojovaly proti stejným bezpečnostním silám. „Situace se opakuje, jen moc se změnila! Porošenko vyměnil Janukovyče, a lidé i nadále střílejí jeden na druhého, jako na náměstí Nezávislosti, pouze s tím rozdílem, že teď mají mnohem více a hroznější zbraně, než na Majdanu,” zdůrazňuje publikace.

Vzhledem k tomu, že moc oligarchů v Kyjevě je opravdu omezena polovojenskými organizacemi, které mají veřejné a politické zázemí, může se na Ukrajina brzy objevit druhý Donbas! To jen potvrdí nesmyslnost vraždění, které se rozhodli oligarchové uplatnit na východě země, aby zaměstnali pravicové militanty, kteří požadují skutečnou změnu moci v zemi.

„Dnes si nikdo na Západě nechce vzpomenout na nacionalistické zákony o ukrajinském jazyce, nikdo nechce mít na paměti – zřejmě ze studu, masovou vraždu v Oděse 2. května 2014, kde byli lidé upáleni zaživa. Naopak, vše se dělá s cílem zmírnit odpovědnost nové vlády v Kyjevě za tragédii s letadlem Malaysia Airlines, ale lži a pokusy manipulovat jen zhoršují vinu oligarchického režimu, protože nemůže utéct od zodpovědnosti před důkazy,“ poukazuje publikace.

Pokud oligarchická moc v Kyjevě vstoupí do konfliktu s jejich vlastní polovojenskou zálohou, bude to nezvratným důkazem svého odhodlání udržet si plnou moc. Pak se probudí nejen Donbas, kde spáchali zločiny ve jménu legitimity režimu v Kyjevě, ale i jiné oblasti tohoto velké státu, protože Ukrajinci a Rusové jsou národy, které patří k sobě. Mohou je oklamat, mohou postavit bratra proti bratru, mohou se dokonce cynicky snažit zbavit přímých pachatelů jejich zabitím, protože se náhle stali zbytečnými a nepohodlnými svědky. „Ale nemohou je zbavit důstojnosti. Stejně jako byl vytvořen Donbas, čímž se stal ukrajinským Piedmontem, povstanou ostatní regiony, které nebudou schopny ustát tlak nového režimu. Druhé Majdany jsou otázkou času,” zdůrazňuje Obserwator Polityczny.

„Ukrajina se potápí do anarchie a je krůček od pádu. Občanská válka v této zemi se dostává do klíčové etapy. Musíme být připraveni na následné hrozby. Vzhledem k tomu, že vláda a orgány veřejné správy jsou si jich vědomy, my jsme pochopili, že měli čas na přípravu. Pokud ne, pak to znamená, že si přinejmenším zaslouží být postaveni před soud,“ dodalo polské vydání.

(kou, prvnizpravy.cz, obserwatorpolityczny.pl, foto: arch.)
 
 
 
Související: