Další krok: Ministerstvo spravedlnosti Ukrajiny zaregistrovalo nacionalistickou stranu UNA-UNSO

27. 8. 2015    zdroj
Ministerstvo spravedlnosti Ukrajiny registrovalo nacionalistické sdružení UNA-UNSO jako politickou stranu. Informoval o tom TASS s odkazem na tiskovou službu pravicové radikální organizace.


Ve sdružení bylo upřesněno, že registrace byla dokončena 20. srpna. Zástupci UNA-UNSO věří, že to poskytne straně možnost zúčastnit se místních voleb, které jsou stanoveny na říjen letošního roku.

Toto není první pokus o registraci organizace: 3. července Ministerstvo spravedlnosti Ukrajiny žádost UNA-UNSO odmítlo. Mluvčí ministerstva oznámil, že odmítnutí je opodstatněno tím, že “členové UNA-UNSO bojovali v roce 1942 na straně fašistů”, informuje TASS.

V polovině června bývalý vůdce UNA-UNSO Dmitrij Korčinskij, který nyní stojí v čele nacionalistické strany “Bratrství”, vyzval Kyjev, aby převzal metody, které byly praktikovány během druhé světové války v USA. Korčinskij konkrétně řekl, že je účelné bombardovat obytné čtvrti a budovat koncentrační tábory pro obyvatele samozvaných DLR a LLR.

Ukrajinské národní shromáždění – Ukrajinská národní sebeobrana (UNA-UNSO) je veřejná organizace pravicového radikálního zaměření. Byla založena v roce 1990. Rozhodnutím Nejvyššího soudu Ruska byly organizace UNA-UNSO i “Bratrství” shledány extremistickými. Jejich činnost byla v zemi zakázána.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová