Další ukázka ‘demokracie’ a la EU: Evropská komise označila zprávu o zhodnocení glyfosátu tajemstvím

20. 8. 2015  Wertyz Report

Evropská komise odmítá umožnit nezávislým expertům přístup ke zprávě Německého Federálního institutu pro zhodnocování rizik (BfR) týkající se zhodnocení glyfosátu.
V dopise pro Testbiotech s datem 10. srpna 2015 Evropská komise uvedla, že dokumenty zpřístupněné Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) německou vládou „jsou celé chráněny jako tajné.“ Evropská komise zároveň vyjádřila, že „nevidí primární zájem veřejnosti,” který by přístup umožnil.

Ačkoliv Evropská komise v dopise uvedla, že „odhalení těchto dokumentů v této fázi procesu by bylo předčasné a ohrozilo by proces EFSA,“ průmysl má k těnto dokumentům přístup. „Podle Evropské komise přístup průmyslu ke zprávě nepodkopává proces zhodnocování rizik, zatímco přístup nezávislých expertů ano,“ řekl pro Testbiotech Christoph Then.

I přes rozhodnutí Evropského soudu spravedlnosti v roce 2013, který rozhodl, že relevantní data pro zhodnocení rizik herbicidů musí být zveřejněna, Evropská komise a členské státy EU zatím s tímto rozhodnutí nesympatizují.

Zdroj: Sustainable Pulse