Die Welt: Porošenkova reputace se rychle hroutí

3. 8. 2015    zdrojwelt
Když byl Porošenko zvolen prezidentem, mnoho Ukrajinců v něm vidělo silného muže, ale teď musí rušit jeden svůj slib za druhým, píše německé vydání. Petr Porošenko nedokázal splnit očekávání Ukrajinců, píše německé vydání Die Welt.


Když pro Porošenka hlasovali při volbách 25. května 2014, mnozí Ukrajinci věřili, že podporují silného muže. Takového, který bude schopen během krátké doby vyřešit všechny jejich problémy. O tom, zda Porošenko lhal, když dával tyto sliby, nebo byl naivní, nebo jen fatálně přecenil své vlastní možnosti, je možné se dlouho přít.

Místo 54,7% voličů, kteří před rokem hlasovali pro Porošenka a zabezpečili mu vítězství v prvním kole voleb, je nyní připraveno dát mu svůj hlas méně než 15%. Tuto prudce padající popularitu mají na svědomí i mnohé další nesplněné sliby prezidenta.

Ihned po vítězství ve volbách Porošenko slíbil, že prodá své mnohamiliardové podnikání, zejména továrnu na čokoládu “Roshen” a strojírenský závod “Kovárna Lenina”. Neučinil to však. V boji proti korupci, který Porošenko veřejně vyhlásil, také není pozorován žádný významný úspěch.

Ale to stále není vše: v poslední době se objevila celá řada doutnajících ohnisek, která musí nyní prezident hasit. Konflikt v Mukačevu na západě země mezi místní mafií a nacionalisty z “Pravého sektoru” je úplný skandál.

Každý zde má známé, jimž někdo z přátel nebo příbuzných zahynul ve válce za jednotnou evropskou Ukrajinu. Je zde i mnoho lidí, kteří požadují ukončení války za každou cenu. Ale i oni souhlasí s tím, že image Porošenka se radikálně změnila: ze silného člověka se postupně mění na slabocha.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová