Expracovník NSA: Americká korupce dosáhla „sovětských“ rozměrů!

Expracovník NSA: Americká korupce dosáhla „sovětských“ rozměrů!6. 8. 2015
Je obtížné pochopit ty Američany, kteří zlostně odsuzují Rusko za korupci, tvrdí bývalý zaměstnanec NSA a FBI Jerome Israel v deníku The Baltimore Sun. Korupce v USA je totiž nejen rozšířená, ale také povýšena na novou úroveň. Vlivní „lobbisté“ mohou prosadit cokoliv pomocí rodinných vazeb s vysoce postavenými americkými úředníky a  zákonodárci.
Přišel čas, aby si americká politika odstranila trám ze svého oka, když kritizuje korupci v Rusku, napsal v Baltimore Sun bývalý zaměstnanec NSA a FBI Jerome Israel.

V návaznosti na hlavní politické změny je v zemi obvyklé období nestability, ale postupně se daří vymýtit bezpráví a libovůli. V Rusku, po zhroucení sovětského systému, došlo k pravému opaku: korupce se stala jakousi formou umění, uvedl Israel.

V Rusku se nemusí chodit daleko pro příklady korupce státních úředníků. Jeden Rus Israeli sdělil, že většina regionálních guvernérů vypadá spíše jako mafiáni. Není důvod mu nevěřit. Navíc ruští filmaři vytvořili filmy o zkorumpovaných vládních úřednících, kde člověk, který se vzbouřil proti systému, nikdy nevyhrává, odkázal se Israel na filmy Leviathan a Blázen.

Vyšší vrstvy moci ve Spojených státech a  Evropské unii jsou tak přesvědčeny, že korupce je všude v Rusku, a proto se po ukrajinském konfliktu hlavním cílem sankcí stali se bohatí „oligarchové“ a „přátelé Vladimira”, a západní lídři doufají, že tak vyvinou tlak na ruského prezidenta. John McCain prohlásil, že Putin vládne pomocí „korupce, represe a násilí” a ve zpravodajských komentářích označují ruského prezidenta kriminálníkem, poukázal Israel.

Nicméně, takové výroky politiků v USA zní pokrytecky.

Jen v loňském roce protáhli lobbisté v Kongresu návrh zákona, který umožňuje bankéřům, aby se velká rizika v oblasti investic opíraly o  prostředky amerických daňových poplatníků. Nová obchodní legislativa je tak tajné, že návrh zákona lze nalézt spatřit v tajné místnosti, po  podepsání slibu mlčenlivosti. To je americká korupce!

„Toto je legislativní proces v sovětském stylu, který lze přirovnat pouze k  těm tajným dodatkům, které Obamova vláda uzavřela s Íránem,” píše Israel v Baltimore Sun. „Lenin by byl pyšný.“

Americký Kongres již dávno prodal zájmy občanů. 78 členů Kongresu má rodinné vazby s úředně registrovanými federálními lobbisty.

Takových lobbistů je okolo stovky, a podle zpráv dohlížející skupiny LegiStorm, jejich úsilí v Kongresu zajistilo úspěch zakázek v celkové výši 2 miliard dolarů. Jestliže  jsou Rusové zvyklí na hotovost v obálkách, ve Spojených státech jde o nový druh úplatkářství: těm, kteří pomáhají rodinám zákonodárců, pomáhají sami zákonodárci.

Americký systém se hemží případy zneužití pravomoci, střetu zájmů, poskytování daňových pobídek a udělování státních zakázek ne na základě hospodářské soutěže, zdůrazňuje Israel. Je těžké pochopit ty americké politiky, kteří ve spěchu odsuzují Rusko. Mnozí poukazují na fakt, že v USA alespoň neobjednávají vraždy oponentů a neposílají je do vězení. Nicméně stíhání úplatných úředníků je v  Rusku stejně obtížné, jako ve Spojených státech, dospěl k závěru bývalý zpravodajský důstojník.

(kou, prvnizpravy.cz, baltimoresun.com, foto: arch.)
 
 
Související: