Hrozí obrovský skandál v NATO: Ruská ponorka, Španělsko a Gibraltar

Hrozí obrovský skandál v NATO: Ruská ponorka, Španělsko a Gibraltar30. 8. 2015 zdroj

To, že Španělsko povolilo ruské ponorce Novorossijsk kotvit v přístavu ve své africké enklávě Ceuta, rozzuřilo britské konzervativce, píše The Independent.

Pravicoví politici Londýna považují akci Madridu za provokaci zaměřenou proti Gibraltaru – britské enklávě na Pyrenejském poloostrově.

Španělská vláda popudila Londýn za umožnění vstupu ruské  ponorky B-261 Novorossijsk do přístavu Ceuta, které se nachází na severním pobřeží Maroka, píše The Independent. Britští konzervativci v parlamentu a vojenští odborníci se ostře pustili do Madridu, neboť to považují za provokaci namířenou proti Gibraltaru – britskému území na Pyrenejském poloostrově, zabaveného Španělsku.

Podle britského deníku Novorossijsk, který opustil jeden ze severních ruských přístavů, připlul do Ceuty na začátku týdne na opravy a doplnění zásob vody, a opustil přístav v pátek. Britští konzervativní poslanci si pospíšili, aby za to Madrid odsoudili, a označili návštěvu ruské ponorky ve španělském přístavu za „jasnou provokaci”, provedenou za účelem „zastrašit lidi na Gibraltaru”, který se nachází v bezprostřední blízkosti Ceuta.

Například člen britského parlamentu a místopředseda skupiny Celoparlamentní Gibraltar Rouzindell Andrew prohlásil:  

„Španělsko opakovaně porušilo teritoriální vody Gibraltaru, ohrožovalo v nich lodě a dokonce spustilo palbu na lodě s turisty. A nyní k dovršení všeho dal Madrid oprávnění námořnictvu, které je nepřátelské vůči našemu státu, umístit ponorku méně než 18 mil od Gibraltaru.”

Podobný názor sdílí americký vojenský expert Heritage Foundation, analytik Luke Coffey. „NATO už půl druhého roku drží kurz proti konfrontačním agresivním akcím Ruska na Ukrajině – a najednou člen aliance dobrovolně přijímá novou ruskou vojenskou loď, která míří do Černého moře,“ řekl analytik deníku The Independent. „To prostě nejde na rozum, a ve Washingtonu taková akce způsobí zmatek.” Podle Coffeye pak Španělsko tím, že přijalo ponorku, která směřuje k  „okupovanému území”, může vyvolat obrovský skandál.

Jak bylo zdůrazněno v materiálu, je Novorossijsk jedna z nejtišších dieselových ponorek na světě. Podle Independentu, loď se připojí k  ruské černomořské flotile a bude využita ke sledování ponorek NATO v  regionu.

(kou, prvnizpravy.cz,independent.co.uk, foto: arch. – Ruská ponorka Novorossijsk)
 
Související: