Jak a proč budou americké sdělovací prostředky vést propagandu proti Rusku

Eric Zuesse
19. 8. 2015  Global Research


Majitelé amerických zpravodajských médií (newsmedií) vědí, že působí v zájmu služby jejich kolegům, americkým aristokratům. Ti chtějí dokopat současného ruského vůdce Vladimíra Putina k tomu, aby jim umožnil nákup ruských přírodních zdrojů (a vysoce vzdělané pracovní-síly) levně, prostřednictvím “privatizace”.
Jejich PR kampaň pro kolegy aristokraty (jejich hlavní inzerenty) musí být vedena “úctyhodnými” newsmedii, jako je časopis Foreign Policy a ne takovými nestydatě pravicovými a samozřejmě kýčovitými, jako je Fox News.

Zjevně konzervativní, nacionalistické “zprávy” by média nebyla schopna prodat každému, kdo není již na tapetě kvůli privatizaci státních aktiv pro fundamentalistické zastávání “volného trhu” (rovnítko fašismus = skutečný původce privatizace dokazuje, že jejich “kapitalismus” a fašismus je jedno a to samé). Takže: nejen fašistické média jsou antiputinovská, ale i média, která předstírají, že nejsou.

Asi nás v budoucnu pobaví hodně podobných výtvorů

Také je však důležité úplně vytěsnit ze všech zpráv v USA, že nyní je velmi aktivní kampaň vlády USA, pro pomoc si v dobytí Ruska, instalací NATO do všech jeho sousedních zemí. Do jeho bývalých nárazníkových států bývalých členů Varšavské smlouvy. Například, jak Obama doufal, že toho dosáhne na Ukrajině státním převratem v únoru 2014.

Převrat násilně svrhl tomuto neutrálnímu státu demokraticky zvoleného prezidenta, kterého pak americká newsmedia velmi nápadně označovala za korupčníka ( aby oklamala Američany, aby si mysleli, že to bylo nějak oprávněné svržení ). Přitom neinformovali, že všichni předchozí vůdci Ukrajiny byli také korupčníci. Takže omluva pro svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče byla falešná – a to nejen nelegitimní, ale lživá.

Kromě toho neuváděli, že důvodem, proč Janukovyč odmítl nabídku EU (kterou „upekly“ USA a která byla další americkou hlavní výmluvou pro jeho svržení ), bylo to, že by to stálo Ukrajinu 160 miliard $. Ve skutečnosti, americká newsmedia ani nepřinesla zprávu, že to byl převrat. I když představitel Stratforu, soukromé firmy pracující pro CIA, uznal, že to byl “nejvíce do očí bijící převrat v historii” a prezident České republiky prohlásil, že “jen špatně informovaní lidé” nevědí, že se jednalo o státní převrat. Řekl těmto “špatně informovaným lidem”, že “Věří, že tam bylo něco podobného, jako při naší Sametové revoluci … Majdan nebyla demokratická revoluce.” A, dne 20. června 2015 přicházely obskurní zprávy uvolňované ukrajinskou vládou s titulkem “Porošenko žádá Ústavní soud, aby uznaly odstranění Janukovyče z prezidentské funkce jako protiústavní,” a o dva dny později bylo oznámeno:

Ukrajinský prezident Petro Porošenko žádá Nejvyšší soud Ukrajiny, aby prohlásil, že jeho předchůdce, Viktor Janukovyč, byl svrhnut neplatnou operací. Jinými slovy, že Janukovyčův vládní post, včetně Porošenkova vlastního předsednictví, se udál převratem, a ne demokraticky, vůbec ne jakýmkoliv autentickým ústavním procesem.

V pozoruhodném dokumentu, který není v anglické verzi na internetových stránkách Ústavního soudu Ukrajiny, ale který je široce známý mimo Spojené státy, včetně Ruska, Porošenko ukrajinsky (ne v angličtině), o to požádal Ústavní soud Ukrajiny (jak to je široce citováno v angličtině):

Žádám soud, aby uznal, že zákon “o odejmutí prezidentského postu Viktoru Janukovyčovi” je neústavní.

Je také zajímavé, že když zakladatel Stratforu připustil, že to byl “nejkřiklavější převrat v historii,” mluvil o ruské publikaci, která to publikovala pouze v ruštině. Zatímco, když se na to nedávno odkazoval jeho zaměstnanec, ve videu pro Americké publikum, řekl (v 4:43 na videu), “Spojené státy pomohly podpořit revoluci (ačkoli to nebyla žádná revoluce, jen převrat), který se konal na Ukrajině, minulý rok.”

Stratfor nechce jít přes palubu do té míry, aby ztratil své bohaté klienty, z nichž někteří jsou lidé reprezentující Obamovu zahraniční politiku. Ale i tento zaměstnanec byl tak smělý aby přiznal, že Spojené státy, a ne je Rusko, jsou z nich dvou agresorem – něco, co americká média nedovolí, aby bylo řečeno veřejnosti.

Mění důvod událostí na Ukrajině, aby americká veřejnost věřila démonizaci Putina, ale ona není tak hloupá, aby neznala odpověď na tuto otázku. Později to dokonce řekla na videu – v 4:43: “Způsob, jakým to americká média podala má vyvolat přesvědčení, že Rusko bylo agresorem”.

Média USA zavádějícím způsobem zobrazují Rusko “ale video vylíčila newsmedia pouze jako odrážející americké veřejné mínění. Nikoli jako formování veřejného mínění v zájmu jejich sponzorů, za což jsou jimi placeni. To je jejich způsob práce, o kterém všichni ve Stratfor vědí, že je realitou. Veškeré podvody jsou placené. Američtí aristokrati jsou propojeni s vládou USA, a se způsobem, jakým je velký svět zobrazován pro veřejnost. Stále veřejnost ovládají.)

Americká agrese proti Rusku se nejprve stala zjevnou, když americký aristokratický prezident Bill Clinton ( který zrušil Glass-Steagall Act (Zákon o bankách z roku 1933) a program Velké společnosti Lyndona Johnsona a tak byl jedním z nejlepších falešných “demokratů”, než přišel Obama a převedl ideje Heritage Foundation (Strategické obranné iniciativy) do národní politiky USA ), zamítl žádost Ruska o vstup do NATO a místo toho pozval do NATO tři bývalé členy Varšavské smlouvy: Českou republiku, Maďarsko a Polsko. Clinton používal připravenou výmluvu proti Rusku, že Rusko se snaží udržet Čečensko. I když to je část Ruska, která slouží jako základní nárazník proti možné invazi islámských kmenů na jih Ruska z Gruzie, Dagestánu, a Ázerbájdžánu, A tak čečenské separatistické hnutí skutečně představuje národní bezpečnostní hrozbu pro Rusko. Čečensko nebyl byznys Spojených států, ale Clinton potřeboval záminku a tu mu poskytlo.

V Toledo Blade dokonce Mike Sigov zveřejnil dne 7. listopadu 1999 i článek “Clinton apeluje na vyslyšení volání za zastavení bojů v Čečně,” a napsal: „Proč nás Spojené státy ponižují“ se často ptají. Moji přátelé v Rusku … mě pravidelně dávají tuto otázku. To se stalo, když Spojené státy a jejich Severoatlantičtí spojenci zamítli žádost Ruska o vstupu do NATO a místo toho přijali Polsko, Maďarsko a Českou republika.” Americká šlechta chce skutečně dobýt Rusko, nechtěla jen konec studené války – to bylo nyní jasné. Chtějí dojít až do samotného Ruska a dobýt je. Obama dělá stejnou věc na konci svého funkčního období, kterou udělal Clinton na konci jeho úřadu. Ale možná ještě horší, protože Obama zavedl Ukrajinu pod kontrolu fanaticky anti-ruských nacistů, kteří nyní také vyučují děti.

Navzdory obecné blokádě proti pravdě hlásilo několik amerických newsmedií po celé letošní léto, že krajně pravicoví vůdci Ukrajiny (například Dmitrij Jaroš) hrozí dalším “Majdanem,” svrhnout současného prezidenta Ukrajiny. Ale neinformují, že titíž lídři (včetně Jaroše samotného) pomohli převratu Baracka Obamy v únoru 2014. CIA zařídila platby pro Jaroše a jeho lidi, organizační a finanční podporu (včetně vytvoření velké televizní stanice na propagandu svržení Janukovyče a masového vraždění lidí, kteří hlasovali pro něj). Bez toho by tam nebyl žádný převrat. Žádná z těchto informací se neobjevila v newsmediích USA. Americká veřejnost je široce neznalá skutečností Ukrajiny. Existuje spousta zpráv, které předávají americké veřejnosti oficiální “fakta” o Ukrajině, ale nic, co by odhalilo samotnou americkou aristokracii. A to v celé šíři od George Sorose na jedné straně, po bratry Kochovy na druhé. Prakticky celá aristokracie se spikla k obelhání veřejnosti, a to nejen doma, ale i v zahraničí.

Proto Porošenko říká ve skutečnosti Jarošovi a jeho podporovatelům: „Pokud to uděláte znovu, tentokrát proti mně, pak už přijde rozhodnutí našeho nejvyššího soudu, kdy řekne, že to, co jste udělali minule bylo nezákonné“. A Porošenko již uznal, stejně jako po státním převratu , když se ho vyšetřovatel EU zeptal, jak ke svržení došlo. Vyšetřili jsme, že odstřelovači, kteří stříleli jak demonstranty, tak policii, byli naši vlastní. Byla to práce na zakázku, aby se zdálo, že násilí bylo zahájeno nebo spácháno Janukovyčovými silami, které skutečně prováděly funkci ochrany pořádku, vůbec ne útoky. Takže už soukromě na záznamu to uznal. Ale ani to nebylo zveřejněno v americkém tisku, i když důkazy pro to byly poprvé zveřejněny on-line dne 5. března 2014, pouhý týden po převratu. V podstatě to všechno bylo uchováváno v tajnosti před americkým lidem, stejně jako samotný státní převrat a rovněž jako etnické čistky, pro zbavení se Janukovyčových voličů.

A byla to důkladná oboustranická práce vlády USA. Nejen demokratů a nikoliv pouze republikánů. Obě strany „mají v kapse aristokraté “. Muž, kterému tleská sjezd, pak dohlíží na nacistické operace. To neplatilo vždy, určitě to tak nebylo, když byl Franklin Delano Roosevelt americkým prezidentem, ale je tomu tak dnes.

Některé typické příklady propagandistických-operací jsou:

Článek Bruce Stokese v Zahraniční politice dne 6. srpna 2015 – “NATO hnije zevnitř”, uzavírá svou analýzu hlasování v 9 hlavních zemích NATO tím, že zaznamenává nedostatek veřejné podpory NATO ve všech zemích s výjimkou Američanů (56 procent) a Kanaďanů (53 procent). Hlasování o odhodlání jít na obranu partnera NATO proti Rusku. Jeho implicitní hledisko je, že – všechny země NATO potřebují zpracovat (své obyvatelstvo) na válku proti Rusku, že – Rusko obklopuje NATO, NATO neobkličuje Rusko.

Článek v médiu hlavního proudu The Daily Beast ze 14. srpna 2015: “Pentagon se obává, že není připraven na válku s Putinem,” kde Nancy A. Youssef komentuje: “Americká armáda zahajuje trvalý boj s Moskvou a nevypadá to pro americkou stranu dobře. Série klasifikovaných cvičení během léta vyvolala obavy uvnitř ministerstva obrany, že jeho síly nejsou připraveny na trvalé vojenské tažení proti Rusku. Dva úředníci na poli obrany řekli The Daily Beast : “Opět platí základní předpoklad, že Rusko je největší národní bezpečnostní hrozbou pro Spojené státy, a tak musí být zvýšeny naše výdaje na obranu proti ruské agresi.”

Článek v US News ze dne 23. června 2015: “Nejvyšší zákonodárce – USA musí zvážit výrobu nových atomových zbraní,” kde Paul D. Shinkman komentuje – “Amerika potřebuje nahradit hnijící arzenál jaderných zbraní proti stále nebezpečnému Rusku, řekl předseda branného výboru v úterý. Z těchto důvodů musí vzít v potaz dlouhodobé tabu na perspektivu vyvíjení nových jaderných bomb.”

USA už utrácí 55,2% svých federálních výdajů na armádu. Mnoho peněz, které mohou zruinovat národní hospodářství, protože člověk nemůže jíst, ani žít v bombách a tancích, ani v žádném z ostatních strojů ničení.

Proč to nevidíme ve “zprávách” v televizi, nebo si o tom nepřečteme v časopisech a novinách?

Ale existuje i několik poctivých novinových zpráv i v hlavních newsmediích USA: Dne 24. února 2014, právě když státní převrat organizovaný USA na Ukrajině skončil, NBC News oznámily, “Americké vojenské výdaje převyšují zbytek světa” a uvedly, že “USA utratily na obranu v roce 2012 více, než v dalších 10 zemích s nejvyšším rozpočtem dohromady.” Bylo to asi 8x více, než utratilo Rusko. Tato částka ani zahrnovala další výdaje ze strany jiných zemí NATO, které všechny mají vzájemné smlouvy o obraně s USA. Když se rozpadl Sovětský svaz v roce 1991 a Varšavská smlouva, ve které bylo Rusko, měly USA NATO jednoduše rozpustit. Rusko od té doby zůstalo úplně samo a mělo být přijato do NATO, pokud NATO nechtěli rozpustit, jako byla předtím rozpuštěna Varšavská smlouva. Ale USA to neudělaly. Místo toho odmítly Rusko. Místo toho naopak přivedly do NATO sedm z osmi zemí bývalé Varšavské smlouvy. To je agrese. Ale USA nazývají “agresí” všechno, co Rusko dělá pro svou ochranu. Jen hlupáci tomu mohou věřit, ale hlupák se tu urodí každou minutu – nebo, každou druhou! Jak by jinak mohla aristokracie ještě přežít?

V únoru vydal prezident Obama svou “Národní bezpečnostní strategii 2015” a ta používá slovo “agrese” 18x, z toho 17x jen pro Rusko, jako údajného “agresora.” Pokud se jedná pouze o duševní onemocnění, které Obama má, tak proč “news” (mediální zprávy) v USA za tím synchronizovaně stojí? Ale tato strategie není namířena jen proti Rusku, je zaměřena také proti zbytku Evropy, a to i proti jiným zemím NATO.

V r. 2013 Gallupův ústav udělal průzkum v 65 zemích, sponzorovaný vládou USA, a proto nebyl nikdy úplně zveřejněn. Ten údajně zjistil, že mezi lidmi na celém světě, “byly USA s naprostou převahou vybrány (24% respondentů) jako země, která reprezentuje největší hrozbou pro mír v dnešním světě. Pak následoval Pákistán (8%), Čína (6%), Severní Korea, Izrael a Írán (5%)”. Rusko tam ani nebylo v top 5 a nic kromě předních 5 nejnebezpečnějších zemí nebylo zmíněno. A to v té době Obama dosud nespáchal svůj převrat a etnickou čistku na Ukrajině.

Ale žádná zpráva o dalším takovém hlasování poté nebyla, a to vůbec žádná. Možná, že v americké vládě nechtěli jinou, protože věděli, že oni a jejich média budou muset udělat mnohem více práce pro to, aby se Rusko ocitlo na č. 1 na tomto seznamu. Možná, že to je to, na čem pracují.

Nicméně je již jasné, že Nobelův výbor by měl zrušit svou “mírovou cenu” poté, co ji dal Kissingerovi a pak Obamovi. Možná, že by ji mohli zaměnit za „cenu pokrytectví“. Obama by určitě měl na ni nárok. Možná, že by ho mohli přimět k obchodu – vyměnit jeho starou cenu za tuto novou, aby se snížily jejich rozpaky (v případě, že nejsou psychopati, tak jako Kissinger a Obama).

Autor Eric Zuesse je investigativní historik
Překlad pro AC24 P. Rejf 

Zdroj: globalresearch.ca