Média: USA se chystaly shodit na Japonsko ještě 12 atomových pum

17.8.2015  Sputnik

USA neměly v plánu přestat s atomovým bombardováním Japonska po tom, co zničily Hirošimu a Nagasaki, nejen že smontovaly bombu ke třetímu úderu, ale plánovaly dalších dvanáct, píše The Daily Beast s odvoláním na americké vojenské archívy zveřejněné u příležitosti 70. výročí bombardování.
Dešifrování jednání vysoce postavených vojenských expertů ze 13. srpna roku 1945 svědčí o tom, že bomba pro třetí, potenciálně mnohem silnější úder, byla prakticky smontována na Mariánských ostrovech a mohla být použita 19. srpna. Konaly se rovněž přípravy na sériovou výrobu 12 dalších bomb — USA měly v plánu bombardovat Japonsko do té doby, dokud se nevzdá.

Speciální vojenský výbor uvažoval o takových cílech jako Kjóto, Hirošima, Jokohama, Kokura, Niigata a dokonce Tokio. Experti počítali s tím, že prozkoumají účinky atomového úderu, proto pro bombardování vybírali města, která nebyla poškozena v důsledku obyčejného bombardování. Přestože Tokio bylo značně poškozeno v průběhu náletů a zahynulo tam 100 tisíc lidí, komise ho ze seznamu nevyloučila.

The Daily Beast píše, že prioritními cíli byla vzhledem k budoucí invazi města na jihu země, mimo jiné Kjóto, to ale bylo ze seznamu vyškrtnuto, protože vojenský ministr USA Henry Stimson, který tam strávil líbánky, prohlásil, že Kjóto by se bombardovat nemělo, protože je to důležité kulturní středisko.

15. srpna Japonsko kapitulovalo a výroba bomb byla zastavena, přestože jaderná náplň byla připravena k odeslání z USA na Mariánské ostrovy, aby tu mohla být montáž dokončena.

 
© REUTERS/ Toru Hanai