Na Balkánu si Vladimira Putina lidé velmi váží

17. 8. 2015  Sputnik

Na Balkánu si Vladimira Putina lidé velmi váží a všemožně to ukazují: v Sarajevu nosí mladí lidé trička s portréty ruského prezidenta, v Bělehradu je možno uvidět plakáty, na nichž je Rusko označováno za velkého bratra, píše Handelsblatt.

Zpravodaj Handelsblatt uvedl jako příklad názory několika obyvatel tohoto regionu. V Sarajevu se setkal mj. s 23letým studentem-politologem Dariem Marakovičem. Nosí tričko s obrázkem ruského prezidenta, pokládá ho za příklad a označuje za „jedinou naději pro Balkán”.

A přitom když se zeptali Daria na Evropu, vyjádřil svou nelibost a jenom potřásl hlavou.

Podle informace Handelsblatt je v Srbsku situace stejná: nehledě na to, že země uchází o členství v EU, Rusko je tu přítomno na každém kroku. V srbské metropoli Bělehradu můžeme vidět velké plakáty, na nichž je Rusko označováno za „velkého slovanského bratra” Srbska.

Jak podotýká německé vydání, drtivá většina občanů země podporuje linii na sbližování s Ruskem. Tento názor má mj. 73letá Marija Seijičová, s níž také hovořil zpravodaj Handelsblatt.

Seijičová zažila podle jejích slov „hroznou válku, hlad a záplavy”, a jedinou zemí, která jí může ještě pomoci, je Rusko. Mj., kdy loni byly na Balkánu záplavy, právě RF pomohla lidem rychle a bez byrokratických průtahů. Zatímco diskutovali úředníci v Bruselu o tom, jak a čím mají pomoci, Rusko už poslalo vrtulníky, čisticí techniku, lékařskou pomoc a záchranáře, píše Handelsblatt.

Podotýká, že Rusko a území Západního Balkánu osídlené pravoslavnými Slovany, jsou historicky úzce spojeny. Na Západě berou sbližování Ruska s balkánskými zeměmi znepokojeně. Mj. ministr zahraničí USA John Kerry letos prohlásil, že Srbsko, Kosovo, Černá Hora a Makedonie se ocitly na „frontové čáře” mezi Ruskem a Západem.

Z hlediska experta pro Balkán z německého Fondu pro ekonomiku a politiku Dušana Reljiče spočívá příčina přízně obyvatel tohoto regionu k Rusku v tom, že „ekonomické přeměny” v těchto zemích nezačaly dosud fungovat naplno. Sliby EU nebyly splněny, vysvětluje expert a dodává, že v současné době existuje riziko „vážného ekonomického úpadku” tohoto regionu. V těchto podmínkách by někteří politici chtěli, aby vznikl „kontraprojekt EU”.

Reljič přitom pokládá „protiruskou hysterii” na Balkánu za neodůvodněnou: z jeho hlediska je ruský vliv na politiku tohoto regionu omezen. Podle jeho názoru „se přidržuje Srbsko evropského kurzu”, ale přitom neztrácí Rusko z dohledu.

© AP Photo/ Marko Drobnjaković