Na válečné stezce. USA uskuteční výpad na Čechy a Maďarsko

1.8.2015 Sputnik

Vojáci USA v září a říjnu uskuteční výjezd na obrněných vozidlech Stryker po území České republiky k místu společného cvičení v Maďarsku.
Obyčejně se vojenská technika přemísťuje z místa trvalé dislokace k místu cvičení a naopak po železnici, což je podstatně levnější, než doprava na velké vzdálenosti vlastními silami. Výjezd Američanů ze základny v německém městě Wilsek do Maďarska má pragmatický charakter: jde o prověrku možnosti maximálně rychlého přemístění vojenské techniky k cíli svými silami.

Společné manévry — to je pouze „legenda”. Přitom Čechy jsou brány v úvahu pouze jako „pomocná” země, hlavní cíl je Maďarsko. V Budapešti chápou, že takovým způsobem se Státy snaží vrátit spojenci v NATO bojový tonus. V poslední době Maďaři příliš neochotně reagují na všechny vojenské tréninky a iniciativy Aliance.

Ale Washington ne aby o nich začal zcela pochybovat nebo jim přestal důvěřovat. On chce přesvědčit i sebe i druhé o tom, že chvíle proruského chování premiéra Orbana — to nejsou chvíle pravdy. USA chtějí vnutit Maďarsku „bratrství ve zbrani”, aby na něm nechala své otisky prstů. Kromě toho, jak píší místní média, Pentagon uvažuje o východě země, někde nedaleko Ukrajiny, jako o území pro dočasnou vojenskou základnu s tanky a obrněnou technikou. Proto jeho bojovým úkolem je tímto cvičením otestovat Budapešť i v otázce pohostinnosti.

Současný výjezd, to už není ta „dragounská procházka”. Tehdy, navraceje se k místům trvalé dislokace v Německu, Američané na 40 obrněných vozech „proharcovali” přes celé Pobaltí, Polsko a opět Čechy.

„Američané to zkoušejí. Nejdříve prověřili cesty ústupu, teď prošlapávají válečnou stezku”, uvažuje vojenský expert Viktor Litovkin.

„Myslím, že je to divadelní představení, demonstrace toho, že Spojené státy jsou schopné bránit Evropu před ruským napadením. Nejsměšnější je to, že se to děje současně s tím, kdy Turecko poprosilo NATO o podporu v boji proti IS. Ale ukázalo se, že se žádné pomoci od Aliance nedočká. To znamená, že proti reálnému nebezpečí islámského terorismu je blok NATO bezmocný a nic nechce dělat, ale přitom předvádí připravenost stát proti vymyšlené „ruské hrozbě””.

Podle názoru Viktora Litovkina Evropu mění v průchoďák. A ona si nechce uvědomovat, že Američané, kdyby se něco stalo, utečou, a oni nemají kam ustupovat, pouze se vzdát.

„Bohužel, mnohé země Evropy se už dávno staly vazaly USA. Ztratily svou suverenitu a nezávislost. A dnes se odevzdaně dívají do pusy politikům z Washingtonu: co jim řeknou, to dělají”.

USA přesvědčují Evropu, že jenom s pohledem na americké vojáky může spokojeně usínat, a předpokládají, že vyvolají pocit bezpečí. I když Pentagon zajímá ve společném evropském domě pouze chodba. Proto zavádí módu na vojenskou „přehlídku”. U nich se to tak i nazývá — „demonstrace podpory”. Musí to dělat dojem. Ale fakt je ten, že to, co vychází na podium, se k normálnímu životu většinou nehodí.

© AP Photo/ Mindaugas Kulbis 
© AP Photo/ David Josek

Více: http://cz.sputniknews.com/svet/20150731/827806.html#ixzz3hXiOr99X
Dále k tématu: Roberts vysvětlil, proč USA pokládají Rusko za hrozbu pro národní bezpečnost