Na Valném shromáždění OSN bude „bitva titánů“ za účasti Putina

3.8.25015   Sputník
Zahájení jubilejního 70. zasedání Valného shromáždění OSN koncem září se stane skutečnou „bitvou titánů“, v rozsahu za posledních deset let nevídaném, píše The Guardian.Sestava účastníků a rozvrh jejich vystoupení jsou takové, že v průběhu jednoho dne, během několika hodin, vystoupí Barack Obama, Vladimír Putin, Hasan Rúhání, Si Ťin-pching, François Hollande, informuje vydání.


Vedoucí představitelé USA, Ruska, Íránu, Číny a Francie „vysvětlí svůj názor na geopolitickou situaci na začátku zcela neurčité epochy”, vysvětluje The Guardian, předpokládaje, že to Valnému shromáždění zajistí „ohňostroje rétoriky”.

Analytik: Západ se hodlá vzdát Ukrajiny kvůli podpoře ze strany RuskaTiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov sdělil, že možnost účasti Vladimíra Putina na Valném shromáždění OSN se projednává.

Jak poznamenává The Guardian, v případě, že se účast Vladimíra Putina potvrdí, přijede na VS OSN poprvé po deseti letech. Kromě toho se nynější zasedání stane „závěrečným” pro Si Ťin-pchinga a bude významné tím, že se poprvé objeví společně na veřejnosti Barack Obama a Hasan Rúhání po uzavření dohody o íránském jaderném programu.

Podle názoru vydání Vladimír Putin bude muset čelit kritice ze strany mnohých členů OSN v souvislosti s událostmi na východě Ukrajiny.

Barack Obama to nebude mít lehké, předpokládá expert analytického střediska Evropská rada v oblasti mezinárodních vztahů Richard Gowan, kterého cituje The Guardian.

„Obama se ocitne ve složité situaci, když bude vystupovat před svými dvěma hlavními geopolitickými protivníky. Jestliže přizná jejich zásluhy v oblasti spolupráce ve věci Íránu, američtí kritici budou tvrdit, že je „měkouš” ve vztahu k Číně a Rusku. Jestli se bude držet tvrdé linie v otázce Ukrajiny jako v minulém roce, nebo v otázce Jižního Čínského moře, Si Ťing-pching a Vladimír Putin mohou vyjít na tribunu a obvinit ho ve vytváření konfliktů”.

Státní departament se snaží koordinovat přípravu k Valnému shromáždění s Moskvou a Pekingem, a CIA se bude snažit získat první vydání textů vystoupení vedoucích představitelů Ruska a Číny, předpokládá Gowan.

Naposledy byla sestava účastníků Valného shromáždění tak mohutná před deseti lety, na 60. zasedání organizace, poznamenává The Guardian.

Zasedání Valného shromáždění na nejvyšší úrovni (hlavy států a vlád a vedoucí představitelé MZV) se bude konat od 28. září do 3. října.

Více: http://cz.sputniknews.com/svet/20150801/826132.html#ixzz3hlbfqzmU