Odposlech jen tří presidentů?

Zbyněk Fiala
8. 8. 2015

Kdo jinému jámu kopá. Špehování zpravodajských služeb na internetu pochopitelně přivolává pozornost investigativních novinářů. A jako bumerang se vrací pokusy odhalení umlčet. Pocítil to německý nejvyšší státní zástupce Harald Range, kterého smetlo, že novináře obvinil z vlastizrady. Třesou se i další židle.
Někde si policie najímá špehování od Hacker Teamu, jinde si to raději opatří vlastními silami, jako třeba německý Úřad pro ochranu ústavy. Jenže Hacking Team byl nakonec háknutý a v Německu zas kolují detaily z tajné zprávy pro komisi Spolkového sněmu, že v německé kontrarozvědce vzniká nová jednotka 75 internetových specialistů pro kontrolu Facebooku, Twitteru, YouTube a dalších sociálních sítí. Ví se i to, že zatím na to dostala 2,75 milionů euro.

Informace z tajné zprávy vynesly dva blogy na serveru Netzpolitik.org. Německý nejvyšší státní zástupce Harald Range autory obvinil z vlastizrady, ale zděšená vláda se mu v tom snažila zabránit. Měla za to, že už jí dostatečně otřásla jarní odhalení o krotké spolupráci německé tajné služby BND s americkou NSA (dokonce i při sledování francouzské vlády) nebo téměř neuvěřitelné zprávy, že mezi odposlouchávanými mobily byl i ten, který patřil Angele Merkelové.

Když však Range trval na svém a začal mluvit o vměšování vlády do vyšetřování, zasáhl spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas a v úterý nejvyššího státního zástupce odvolal. Jenže tím jen přilil oleje do ohně.

Veřejný tlak teď míří dvěma směry. Sílí hlasy, že vlastizrádně jednal naopak ministr spravedlnosti, když odmítl podporu nastřelené státní službě. To jsou souboje na straně vlády. Opozice zase cítí krev, a tak šéf opoziční FDP Christian Lindner žádá, aby odstoupil i šéf Úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen a útočí i na spolkového ministra vnitra Thomase de Maiziére. Tématem je stále rozsáhlejší špehování tajných služeb i svoboda tisku.

https://www.tagesschau.de/inland/maassen-113.html

Lindner požaduje vypracování zprávy, ze které bude zřejmé, kdo kdy co věděl. Takříkajíc, kdo si začal. Zprávy o vzniku tajné internetové jednotky se objevily už v polovině května. Podle opozice tedy ministr vnitra nejprve dva měsíce mlčel, místo aby jednal. Na druhou stranu, odvolání nejvyššího státního zástupcem dává zlověstný signál, že ministerstvo spravedlnosti má své státní zástupce pod palcem a může rozhodovat o vyšetřování na základě politických potřeb.

Novináři nemají pochyb, že podání o vlastizradě, které vzešlo Maassenova úřadu, mělo novináře zastrašit, píše Netzpolitik.org. Ale všechny německé listy se teď plní prohlášeními, ve kterých představitelé politických stran ukazují svaly.

Vládní strany zatím šéfa kontrarozvědky hájí. Vnitropolitický mluvčí frakce vládní CSU ve Spolkovém sněmu Stephan Mayer (CSU) burcuje naopak proti stále rozsáhlejším únikům důvěrných dokumentů. Do problémů by se Maassen dostal, kdyby nezasáhl, tvrdí vládní politik.

Český rozhlas přinesl zajímavou zprávu, že ohrožení novináři nezůstávají sami.
„Začaly se vytvářet solidární stránky, facebookové profily, začaly se dokonce sbírat peníze na podporu serveru Netzpolitik,“ přiblížil spolupracovník Českého rozhlasu v Německu Robert Schuster.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/kvuli-vysetrovani-novinaru-padl-nemecky-nejvyssi-statni-zastupce-opozice-chce-vedet-vic–1519496