Ozbrojené síly Slovenska se připravují na migrační problémy

Autor KrystofK
2.8.2015  zdroj
Nový horizont 2015 – tak se jmenovalo třídenní cvičení na Slovenku, jehož se zúčastnili jak vojáci, tak policisté, hasiči, záchranáři a další složky. Cvičení bylo zaměřené na rychlé řešení problémů, které by se mohly vyskytnout v táborech s imigranty. Náhlé cvičení inicioval slovenský ministr obrany Martin Glváč.

„Nemáme možnosť problematiku nelegálnej migrácie denne nacvičovať a toto sú úlohy, ktoré sa neplnia každodenne. Je to mimoriadna situácia a keďže je reálny predpoklad, že časť migrantov bude cez okolité štáty prenikať aj na naše územie, musíme byť na túto situáciu pripravení,“ komentoval generálporučík a 1. zástupce náčelníka Generálního štábu OS (Ozbrojené síly) SR Peter Gajdoš.

Cvičení mělo prověřit koordinaci postupů, zahrnujících hlídkování, záchyty, první pomocí – potažmo zdravotnickou pomocí, bezpečnostní prověrky nebo přesunutí uprchlíků do tábora, vzhledem k tomu, pokud by se uprchlické zařízení naplnily a mohly by mezi uprchlíky vznikat rozepře. Proto byl zřízen fiktivní uprchlický tábor, díky němuž si OS mohly vyzkoušet vše potřebné.