Pro ozdravění globální ekonomiky se také budou muset “globálně” zregulovat světové burzy!

Milan Peleška
29. 8. 2015   


Pokud nedojde k nápravě a burzy se obecně nevrátí do mantinelů, ze kterých vzešly, to jest prospěšná alokace kapitálu,který může být skutečně fyzicky investován, bude docházet k podobným “kriminálním” pohybům na burze, které se skutečným obchodem mají pramálo co společného!



Jedinou možností nápravy, je zatrhnout “kšeftaření” s akciemi, pouze kvůli zisku, bez dopadu na skutečné ekonomické nástroje vypsaného titulu.

V praxi je nutné rozdělit burzu na tu seriozní část, kde je možné investovat a očekávat zisk, či ztrátu, ale na základě skutečného “fyzického” obchodu.

Potom může také existovat ta druhá burza, jako je dneska, o které bude každý vědět, že jde o svým způsobem loterii a kasino a tam ať si každý s rizikem investuje co chce, ale musí počítat s tím, že může snadno o všechny své vložené prostředky přijít, protože se zde budou pohybovat korporace mimo ekonomické “zákony” a regulaci. Problémem jsou velké bankovní korporace, které jsou dnes nad státy, a které se nebudou chtít “poctivé” burze podvolit. Tady musí zasáhnout globální politika a vytěsnit “podvodníky” z akciového trhu. Myslím, že až dojde k ještě většímu otřesu a světová ekonomika bude stát nad propastí, k něčemu podobnému dojde a akciové trhy budou na příště podléhat velmi přísné regulaci, bez vyjímky. Jenom tak je možné světovou ekonomiku stabilizovat.
A je celkem jedno, která měna, nebo spíše koš měn, bude plnit funkci světového platidla!
Dnešní stav je obrazem “antikapitalismu”, kdy přestaly fungovat přirozené tržní síly s patřičnou regulací a nastoupila docela obyčejná “zlodějna”, kdy silnější hráč bere všechno, na základě rozmanitých podvodů a machinací, bez ohledu na obecnou prosperitu!

Čína je stále “zajímavá” , kdy stát reguluje oblasti, které se podle světových expertů na ekonomiku nehodí (Čína “zaměstnává” několik nositelů Nobelových cen za ekonomiku jako národní poradce, takže nejde o nějaké “tupé” rozhodování “komunistického” politbyra!!!), aby podléhaly tržnímu prostředí.

Jde o energetiku, “velkou” dopravu, nezbytné zdroje pro život obyvatel, jako jsou základní potraviny, voda a podobné komodity, také tam může patřit “základní” bydlení a bazální zdravotní a sociální péče a životní prostředí, na které se v poslední době začíná v Číně přísně dbát. Jde pouze o cca 15% až 20% národní ekonomiky, vše ostatní je možné pustit do trhu, kde může probíhat prospěšná konkurence. Podobným způsobem se asi nakonec bude muset chovat světová ekonomika, pokud nechce skončit absolutním a sebezničujícím politickým krachem a také možnosti světového válečného konfliktu!

(vyšlo jako příspěvek do diskuse na Zvědavci:
http://zvedavec.org/komentare/2015/08/6566-ekonomicka-destabilizace-financni-propad-a-manipulace-se-sanghajskym-akciovym-trhem.htm)

)