Putin: Doufám, že konflikt na Ukrajině nepřeroste ve válku

20.8.2015   První zprávy
 Ruská strana má důkazy o tom, že Kyjev soustřeďuje své síly včetně vojenské techniky v Donbasu, řekl novinářům Vladimir Putin. Ruský prezident vyjádřil naději, že konflikt na jihovýchodě Ukrajiny nepřeroste v otevřenou konfrontaci.Normandská čtyřka se sejde v Berlíně, ale asi bez Ruska
24.srpna se v Berlíně sejdou vedoucí představitelé Francie, Německa a Ukrajiny k jednání o situaci v Donbase. V úterý francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius upozornil, že situace na jihovýchodě Ukrajiny vyvolává znepokojení.

“Nepřátelství musí přestat, musíte se přestat útočit na zástupce mise OBSE. Je také nezbytné vytvořit vhodné podmínky pro volby na Donbase. Doufám, že nadcházející schůzka v pondělí umožní pokrok v jednání na obou stranách. Doufám, že řešení bude nalezeno dříve než v prosinci, ” řekl Laurent Fabius.

Je třeba poznamenat, že již dříve ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že se v současné době diskutuje o možnosti jednání v Berlíně v normandském formátu (Rusko, Ukrajina, Francie, Německo). Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova řekla, že v průběhu odborné konzultace “se zaměří na otázky přímo související s ústavní reformou na Ukrajině v souvislosti s prováděním minských dohod ze dne 12. února 2015.

Minské dohody z 12.2.2015

Vojenské operace proti separatistům v regionu Donbas zahájily ukrajinské bezpečnostní síly v dubnu 2014. Podle nejnovějších údajů OSN je více jak 6,8 tisíce oběti konfliktu. O uklidnění situace na Donbasu se diskutovalo během setkání státníků v Minsku a byly přijaty tzv. minské dohody směřující k deeskalaci situace.
První zprávy,Jiří Kouda

diskutovalo během setkání státníků v Minsku a byly přijaty tzv. minské dohody směřující k deeskalaci situace.