Rada bezpečnosti Nizozemska se obrátila na RT po promítnutí filmu “MH 17: Rok mlčení”

4. 8. 2015    zdroj (s odkazem na film)zdroj
Rada bezpečnosti Nizozemska, která je v čele vyšetřování havárie dopravního letadla MH 17 na východě Ukrajiny, “s velkým zájmem” shlédla dokumentární film RT “MH 17: Rok mlčení” a obrátila se na televizní kanál s žádostí, aby jí pomohl získat díly letadla, ukázané ve filmu.


Ve filmu “MH 17: Rok mlčení”, který měl premiéru ve vysílání RT v den výročí tragédie, 17. července 2015, byly ukázány trosky havarovaného letadla, které jsou stále ještě na místě havárie. Po zhlédnutí filmu se Rada bezpečnosti Nizozemska obrátila na RT s žádostí o pomoc při předání zlomků kokpitu letadla, ukázaných ve filmu.

“S velkým zájmem jsme shlédli váš dokumentární film “MH 17:. Rok mlčení”. RT v něm ukazuje části střechy kokpitu, nalezené poblíž Petropavlovky. Chtěli bychom převzít tyto díly a předat je do Nizozemska, aby je rada bezpečnosti mohla použít pro vyšetřování a rekonstrukci událostí,” napsala oficiální mluvčí rady Sarah Vernoi na adresu televizního kanálu.

Ve filmu “MH 17: rok mlčení” příbuzní obětí tvrdí, že nemají možnost získat informace o průběhu šetření a domnívají se, že je vedeno neobjektivně.

Film je k dispozici na webových stránkách poznávacího kanálu RTD.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová