Ruské válečné lodi opustily základnu Severomorsk a plují do Arktidy

18.8.2015   První zprávy
Ruské námořnictvo je opět přítomno v Arktidě. Konvoj opustil svou základnu Severomorsk v Murmanské oblasti a pluje do Barentsova moře, uvedl Andrej Lusik, mluvčí Severní flotily.Cílem mise je kontrola severní hranice Ruska, kde v důsledku globálního oteplování led taje rychleji. Moskva nedávno podala žádost Organizaci spojených národů, kde požaduje, aby část Arktidy připadla pod správu Ruska. Svůj nárok opírá o tvrzení, že jde o šelf, který vychází z ruské pevniny. V oblasti jsou pravděpodobně obrovské zásoby ropy a plynu.

Rusko zoufale potřebuje nové zdroje příjmů. Cena ropy je na klesající snímku, který dostává ruskou měnu pod tlak a dochází tak k recesi. Zvyšující se sankce Západu vůči Rusku by mohly částečně eliminovat nová ložiska ropy a zemního plynu.

Moskva tvrdí, že kontinentální šelf na mořském dně jde tak daleko, že Moskva by mohla uplatnit nárok na severní pól. Rozdělení Arktidy, která je čím dál dostupnější kvůli tání ledu je nedostatečné. Z politického hlediska je Arktida definována jako oblast ležící na území osmi arktických států (Norsko, Finsko, Rusko, USA, Kanada, Island, Grónsko (Dánsko), včetně Laponska).

Vladimir Putin: Naše lodě budou přítomny na všech mořích

Podle mluvčího Andreje Lusika součástí flotily je velká ponorka “Severomorsk” a vyloďovací lodě “Georgi Pobedonosez” a “Kondopoga” s motorizovanými jednotkami, kromě toho je ve flotile tanker “Sergey Osipov”, pomocné lodě “Kil 164” a “Alexandr Puškin” a pomocný remorkér “Pamir”. Některé lodě plují k Novosibiřským ostrovům, kde bude provedeno vojenské cvičení.
První zprávy, Jiří Kouda