Stavební předpisy projednané v kuchyňce

Mikuláš Ferjenčík
14. 8. 2015  A2larm

Piráti zveřejnili zvukový záznam jednání Rady hlavního města Prahy. Odhaluje styl úřadování primátorky Adriany Krnáčové. 


Zastupitelský klub Pirátů na tiskové konferenci v Praze zveřejnil zvukový záznam zasedání Rady hlavního města Prahy, který dokládá jakým způsobem ANO a ČSSD postupuje ve věci Pražských stavebních předpisů. Původní návrh náměstka primátorky Matěje Stropnického vznikal půl roku a byl konzultován desítkami odborníků. Návrh nový někdo zjevně spíchnul horkou jehlou a například legislativní odbor zastupitelstva měl na jeho připomínkování pouhý den. Žádné připomínky nevznesl, přestože nový dokument je plný chyb a nedodělků.

S radostí proto alespoň částečně plníme jeden z volebních slibů primátorky, která slibovala streaming Rady. Záznam úterního zasedání Rady ukázal, že primátorka Krnáčová na jednání vůbec nepředstavila verzi stavebních předpisů ze své dílny, nijak se nevypořádala s námitkami právníka Františka Korbela, kterého si Praha najala, aby proces přípravy stavebních předpisů koordinoval a rozpravu o problematice přesunula do kuchyňky, aby neměla tolik svědků.

Dále jsme se podívali do informačního systému Prahy, v němž se uchovávají připravované předpisy. Zjistili jsme, že autorem důvodové zprávy návrhu Adriany Krnáčové je zástupce ředitele IPRu Ondřej Boháč, který v sekretariátu Adriany Krnáčové pochopitelně nepracuje. Do systému byla vložena v osm hodin ráno, hodinu před zasedáním Rady. Předpisy z dílny primátorky PSP jsou navíc napsány na počítači s operačním systémem Mac, jak vyplývá z metadat dokumentu. Macy se přitom na magistrátu nepoužívají.

Nevíme, kdo zadal nové stavební předpisy a proč, ani nevíme, proč je primátorka Krnáčová protlačila Radou. S jistotou lze ale říci, že je nepřipravil sekretariát primátorky a nový návrh je – na rozdíl od návrhu původního – spíše polotovar, který bude potřebovat několik měsíců na dopracování. Postup ANO a ČSSD je úplný výsměch deklarované otevřenosti.

Abychom se dopátrali toho, kdo předpisy připravil, použijeme všechny dostupné legální postupy. Především si podáme žádosti o informace, osvědčily se nám víc než otevřené dopisy. Máme v tom praxi – za dobu, co v zastupitelstvu působíme jsme jich podali přes sto a v drtivé většině případů jsme byli úspěšní. Ostatně dokázali jsme i přes odpor z Rady vymoci zvukové záznamy.


Autor je zastupitel Hlavního města Prahy.