Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 11. srpna 2015

přeložil a sestavil Mireček
Oproti minulému týdnu zde už situace tak klidná nebyla. Nejprve v blízké oblasti vesnice SMM zaznamenala 7. srpna nějaký výbuch a střelbu. Když se ale SMM snažila osmého dostat do vesnice, bylo jim v tom Ukrajinskou stranou zabráněno. SMM si také všimla nějakých záblesků z vesnice a ukrajinský velitel jim sdělil, že se jedná o známku ostřelování.


Následující den se pak SMM dozvěděli, že v Shyrokyne (v Širokinu) proběhli v noci tvrdé boje. Tyto boje pak zpětně potvrdili jak ukrajinský tak ruský zástupce při JCCC.

Začínám mít pocit, že myšlenka demilitarizované zóny tímto v Shyrokyne padla. DLR se nejprve jednostranně stáhla po jakési dohodě nejvyššího velení. Ukrajinská strana (jmenovitě batalion Donbas) však odmítla přímý rozkaz se z vesnice odejít a tím zadělali na průšvih. Nakonec byli vystřídání Ukrajinskou armádou, ale ani ta (nejspíše pod tlakem, který byl vyvinut na Poroshenka a další z Mariupole) neustoupil z pozic. DLR teď možná buď jenom zkoumá, jestli kyjevští nepostoupili, nebo zjišťuje, jestli se dokáže vrátit na opuštěné pozice. Uvidíme.

Oblast města Doněck
Relativně poklidná situace v oblasti Doněcké fronty trvala jenom do 6. srpna. Tehdy se počet explozí zvýšil z pár desítek na více než sto denně. Samozřejmostí je podpůrná kulometná palba a palba z lehkých zbraní. Desátého srpna došlo k opětovnému zklidnění situace a za den bylo zaznamenáno jenom 14 explozí.

 
Luhanská oblast

Boje pokračují i na tomto místě fronty. SMM zaznamenala zvýšené množství bombardování jedné nebo druhé strany kontaktní linie v relativně větším počtu než v minulá období.

 

Odpor k misi OBSE

V minulém týdnu jsem vás informoval o vzrůstajícím napětí mezi civilním obyvatelstvem a misi OBSE na Ukrajině. Přestože jsem zaznamenal v minulých zprávách informace o projevech nepřátelství vůči SMM na obou stranách fronty, minulý týden to byly zprávy jenom ze strany DLR. Bláhově jsem se domníval, že se jedná o náhodu. Teď už to vypadá, že spíše ne.

V Doněcku totiž 6. srpna SMM stala obětí protestu, kdy asi 300 lidí hlasitě protestovalo proti „sleposti“ SMM. Na chodník před hotelem kde je SMM ubytováno na zem z hadice z nějakého malého nákladního vozidla nastříkali červenou barvu /symbol nevinně prolité krve na Donbasu/, autem zablokovali výjezd z parkoviště pro vozidla SMM a protestovali i proti válce na Donbasu obecně. Členové SMM se snažili davu vysvětlit mandát a pozici SMM, ale byli hlasitě přerušováni. Poté SMM pozvala protestující do hotelu k další diskuzi, ale to protestující odmítli. Protestu byli přítomni policisté DLR.

9. srpna pak okolo 02:25 někdo zapálil 4 obrněná vozidla OBSE parkující před residencí SMM v Doněcku. Dříve než hasiči zvládli oheň uhasit, byla tři vozidla kompletně zničena, 1 těžce poškozeno a tři další utrpěla lehká poškození.

9. srpna se pak v Luhansku konal podobný protest jako 6. srpna v Doněcku za přítomnosti policie LLR.

Co z toho plyne? Minimálně to, že takovéto protesty musel někdo zorganizovat. Takové množství lidí na protest jen tak neseženete, pořízení malého náklaďáku, z něhož dva borci nastříkali na zem červenou barvu, taky někdo musel sehnat a koupit. Navíc vše za přítomnosti policie. Dle SMM také byla demonstrace koordinovaná za použití vysílaček několika lidmi. Nu zajímalo by mně, komu v Novoruských republikách záleží na vytváření tlaku na SMM.

 
Demokratizace po ukrajinsku

Jenom doplnění zprávy z minulého týdne. To jak 150 lidí s mačetami za účasti policie blokovalo možnost Opozičního Bloku se zaregistrovat k místním volbám a jak pak 50 lidí se střelnými zbraněmi zaútočilo na budovu spojenou s lídrem této strany, nyní policie vyšetřuje jako „akt výtržnosti s použitím zbraní“. Jenom pro představu veškeré podobné akce té „nesprávné strany“ jsou dle zpráv SMM většinou vyšetřovány jako akt terorismu.

Světlem naděje je alespoň to, že interním vyšetřování budou podrobeny i policisté, kteří se akce účastnili a nijak nezasáhli. Nedělám si iluze o výsledku a s největší pravděpodobností se ho od OBSE nedozvíme, ale doufat můžu.

 
Zvýšené boje v oblasti Mariupolu

Na sever od Mariupolu došlo k zvýšení intenzity bojů, SMM hlásí těžké bombardování hlavně v širší oblasti Starohnativka. Došlo k smrti tří vojáků DLR a blíže neurčenému počtu civilistů.

Vyjádření ukrajinského představitele při JCCC situaci popsal tak, že 400 vojáků zaútočilo na kyjevské a tak ti byli nuceni použít těžké zbraně zakázané dle Minsku, aby útok odrazili. Proč v tom případě bombardovali i vesnice mi hlava moc nebere, ani to kde se tam ty těžké zbraně vzaly, když by měly být staženy 🙂

 
Schůzka trilaterální kontaktní skupiny

Na schůzce trilaterální kontaktní skupiny v Minsku, které předsedá šéf monitorovací mise, nedošlo k uzavření dohody ohledně stažení tanků, dělostřelectva pod 100mm a minometů až do 120mm včetně.

Nechápu moc snahy v tomto směru. Vážené čtenáře už ani nezatěžuji informacemi o tom jak SMM pravidelně objíždějí místa, kde by měla být stažená těžká technika, a tam buď nejsou vůbec puštěni, nebo nesmí zkontrolovat výrobní čísla na zbraních, nebo tam prostě ty zbraně vůbec nejsou. Jejich snaha tohle pořád kontrolovat je teď už spíš kontraproduktivní protože jenom ukazují, že dohody se nemusí dodržovat, protože nejsou dostatečné páky na jejich kontrolu. Dokud OBSE nedonutí všechny strany, aby alespoň dodržovali tohle, jakékoliv dohodnutí co se bude stahovat ještě k tomu navíc, povede jenom k dohodě na papíře ale ne v realitě.