The Times: ukrajinští radikálové se vychloubají porušením příměří

The Times: ukrajinští radikálové se vychloubají porušením příměří

© Sputnik/ Stringer

5. 8. 2015 Sputník
,,Ukrajina jen těžko kontroluje své vlastní ozbrojené útvary na východě země, kdežto jedno z nejnebezpečnějších ultrapravicových seskupení se vychloubá porušením nové dohody o příměří a vyzývá ke svržení prezidenta”, píše list.
Podle informace The Times, Pravý sektor posílá i nadále rozvědčíky, odstřelovače a bojové čety bez poznávacích značek do pásma zastavení palby v Širokinu. Přitom se porušují přímé rozkazy z Kyjeva, píše The Times s odvoláním na jednoho z předáků tohotohnutí Serhije Vasylovyče.„Naše oddíly působí neoficiálně. Nemají hodnostní odznaky a působí jako partyzáni. Jdou tam bez podpory z Kyjeva. Máme tam odstřelovače a výzvědné skupiny”, řekl v interview pro The Times. Vasylovyč je přesvědčen, že zastavení palby je jen „trikem” domobranců, kteří údajně chystají novou ofenzívu.

V Pravém sektoru nevidí pro Ukrajinu jinou cestu kromě revoluceThe Times zdůrazňuje, že právě bojovníci Pravého sektoru se zúčastnili nejkrvavějších bojů s domobranci v průběhu bojových akcí na východě Ukrajiny. Kyjev se pokouší usmířit povstalé prapory, ty ale stále častěji odmítají poslušnost oficiálním úřadům a prohlašují, že prezident Porošenko přivede zemi ke katastrofě.

Z hlediska britského listu sdílí Pravý sektor názor domobranců na oficiální Kyjev a konkrétně na Petra Porošenka. V besedě s The Times označil Vasylovyč prezidenta Ukrajiny za „zrádce, který nezákonně uchvátil moc”. „Je to oligarcha starého systému obklopený jinými oligarchy”, prohlásil.

Organizace Pravý sektor vyhlásila dříve „novou etapu revoluce” na Ukrajině a zahájila v Poltavské oblasti podpisovou kampaň za uspořádání v zemi referenda pro vyjádření nedůvěry ukrajinským úřadům.

Pravý sektor — to je ukrajinský spolek radikálních nacionalistických organizací. Vrchní soud Ruska prohlásil spolek za extremistickou organizaci a zakázal její činnost na území země.