Turčinov odůvodnil stahování vojenské techniky do přední linie na Donbasu

13. 8. 2015         zdroj
Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexandr Turčinov vysvětlil navyšování množství vojenské techniky na Donbasu nutností upevnit obranu. Příslušné prohlášení učinil při obhlídce nových zbraní, které se Kyjev chystá přesunout do válečné zóny. Informovala o tom tisková služba rezortu.


“Formujeme v oblasti ATO (antiteroristická operace, tak je v Kyjevě nazývána bojová činnost na Donbasu – pozn.”Lenta.ru”) aktivní obranu posílením ozbrojených sil novými zbraněmi a technikou,” řekl Turčinov.

Zdůraznil, že Ukrajina neporušuje Minské dohody. Podle něj se nové dělostřelectvo, které je již na Donbasu nasazeno, nachází ve vzdálenosti předpokládané všemi dohodami. Turčinov zároveň poznamenal, že aktivní obrana předpokládá rychlé a účinné reagování.

11. srpna zástupce velitele sboru Ministerstva obrany samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin usvědčil Kyjev v přípravě na rozsáhlou ofenzívu. Prohlásil, že ukrajinské silové struktury navyšují počet vojáků a vojenské techniky v oblasti dotykové linie ve směru na Mariupol.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová