Ukrajinská svodka – JF a jeho výběr ze světového tisku


vybral, přeložil a sestavil JF
11. 8. 2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Přetiskujeme ´ukrajinskou svodku´ z Kosy, která přináší několik krátkých výtahů článků, které vyšly ve světvovém tisku za minulých 7 dní, a nějak se týkají ukrajinské krize.

Do středu pozornosti se dostává příhraniční strategie Turecka
Stratfor, 5.8. 2015
Satelitní snímky pořízené na syrsko-tureckých hranicích naznačují to, co Stratfor předvídal už před mnoha týdny, totiž že Turecko za pomoci USA zaútočí na ISILem ovládané území, přiléhající k Tureckým hranicím. Přestože USA a Turecko formálně obrátily svůj boj proti Islámskému státu v Syrii a obě země se shodly na tom, že v severní Syrii musí být vytvořena nárazníková zóna, není jasné, které ze syrských povstaleckých skupin budou použity při  vytlačování Islámského státu z této oblasti.
Syrie: Chronologie toho, jak může skončit občanská válka
Stratfor, 29.7.2015
Syrský konflikt vstupuje do kritické fáze. Turecko konečně vstoupilo do bojů a podniká letecké útoky proti Islámskému státu v Syrii a využívá této příležitosti také k zásahu proti Kurdské Straně Pracujících v severním Iráku. Je v tom podporováno Spojenými Státy, které nyní mohou využívat leteckou základnu Incirlik, a  které mají s Tureckem v této oblasti shodný zájem – v boji proti IS a v  odstranění Bašára Assada od moci.
Geopolitika Syrské občanské války
Reva Bhalla, Stratfor, Geopolitical Weekly, 4.8.2015
Opakované zveřejnění stále platného týdenního přehledu z ledna 2014. Zatímco vojska syrského presidenta Asada se snaží znovu ovládnout území, ovládané stále roztříštěnějším povstaleckým hnutím, je nepřijatelné pro režim, silně podporovaný Ruskem a Iránem, na příkaz Washingtonu, přepouštět moc svým sektářským rivalům, zvláště když se USA již dohodly s Iránem.
Joseph P. Farrell má doktorát z  teologie na Oxfordu, ale bádá v oblasti fyziky, alternativní historie a  vědy a „podivných úkazů“.
Explose amerických a ruských raket: jde o nějakou skrytou válku?
Joseph P. Farrell, Giza Death Star, 2.8.2015
Kosíř  M.O. se se mnou rozdělil o tyto dva příběhy a své „vysokooktanové“ spekulace o tom, jak to mohlo být, a  protože si myslím, že by na nich něco mohlo být, rozdělím se i já o ně s  vámi. Nejprve malý kontext: k raketové fregatě USS Donald Cook, plující v Černém Moři, se přiblížil speciálně upravený bitevník Suchoj Su-25, který nejprve elektromagnetickým rušením dokonale umrtvil systémy lodi a  poté na ni, úplně bezmocnou, slepou a s vypnutým zbraňovými systémy, podnikl dvanáct fingovaných útoků.
Čtvrtá průmyslová revoluce: nová německá průmyslová strategie
Joseph P. Farrell, Giza Death Start, 3.8.2015
„Internet Věcí, Velká Data, cloud computing a umělá inteligence mění způsob jak žijeme. Německo nyní přijalo strategii vývoje, která zahrnuje všechny tyto trendy, a doufá, že strategie povede k revoluci ve způsobu výroby.“
Francouzští a němečtí zbrojařští giganti se spojují do velkého zbrojního komplexu.
Joseph P. Farrell, Giza Death Star, 4.8.2015
Na základě myšlenky o čtvrté průmyslové revoluci a jejích důsledcích se rozebírá článek o slučování francouzských a německých zbrojních výrobců, který se objevil v online magazinu Sputnik. Výsledkem by , kromě jiného měl být např. společný tank další generace.
USA zahrnují ruská naftová pole do seznamu sankcí
Doina Chiacu,Yeganeh Torbati, Ekaterina Golubkova, Reuters, 7.8.2015
USA zahrnuly ruské ropné a plynové pole Južno-Kirinskoje do seznamu sankcí v sektoru energetického průmyslu, zaměřených proti aktivitám Moskvy na Ukrajině. Federální vláda řekla o  tomto těžebním poli v Ochotském Moři, vlastněném Gazpromem, že kromě plynu obsahuje i značné zásoby ropy. Gazprom odmítl věc komentovat.
USA zahrnují ruská naftová pole do seznamu sankcí – reakce Kremlu
Doina Chiacu, Reuters, 7.8.2015
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že toto rozhodnutí „dále poškodí naše vzájemné vztahy.“ Gazprom opět odmítl věc komentovat.
Zahrnutí ropných polí Gazpromu do seznamu sankcí poškodí vztahy USA – Rusko
Maria Tsvetkova, Jack Stubbs, Reuters, 7.8.2015
Ukrajina pohřbívá neidentifikované vojáky měsíce po bojích na východě
Mikhail Moskalenko,Alessandra Prentice, Reuters, 7.8.2015
Ukrajina pohřbila 57 vojáků, kteří poté, co zahynuli v konfliktu na východní Ukrajině, nebyli ještě ani po téměř roce identifikováni. Ukazuje se, jaké těžkosti přináší zemi zhoubný dlouhotrvající konflikt.
Podivný svět konspiračních teorií o MH17 – část 1
Aric Tole, Bellingcat, 7.8.2015
Přesně rok po tragickém sestřelu Malajsijského letu MH17 se vynořila řada nových konspiračních teorií včetně použití raket izraelské výroby, vypuštěných gruzínským letounem a  řízení celé akce agentem CIA, pracujícím pro BBC.
Bellingcat konstatuje, že tyto  nové vyprávěnky jsou dalšími ze stále se zvětšujícího objemu nesmyslných teorií, které se těší různé úrovni podpory Kremlu a jeho mediálních prostředků. Toto je první část serie, která se pokouší katalogizovat tyto teorie.
Pozn: Doufejme, že v katalogu budou uvedeny i teorie serveru Bellingcat, které byl y prokazatelně  vylhané nebo postavené na naprosto nedostatečných analýzách. Viz článek Kosy

MH 17, Bellingcat, Spiegel, jeho šéfredaktor a Kosa

Tělo pilota MH17: další zatajování
Even His Family Was Blocked from It. Here’s Why.
Eric Zuesse, Global Research, 5.8.2015
I když tělo pilota mohlo být rozhodující součástí důkazů o tom, kdo a co a jak a proč byl sestřelen MH17, bylo ukrýváno dokonce i před lidmi, kteří měli největší právo je vidět. Tělo pilota letu MH17 mohlo obsahovat střely nebo jejich úlomky, které mohly dokazovat, že byl letoun sestřelen ukrajinským vojenským letounem, který úmyslně mířil na pilota, nebo mohl obsahovat pouze úlomky šrapnelové hlavice rakety, což by naopak odpovídalo tomu, že letoun byl sestřelen raketou země-vzduch. Ale malajsijská vláda zakázala všem tělo pilota spatřit, včetně nejbližších příbuzných. Ani malajsijská vláda až dosud neviděla zprávu holandského koronera a rozhodnutím ostatních účastníků vyšetřování (včetně Ukrajiny) nesmí nikomu kromě vyšetřovací komise, ani příbuzným, říct ani slovo.
Vyzbrojte se vědomostmi ! Global Research proti New York Times
Global Research, 9.8.2015
“Jsme zavázání ředitelům Washington Post, The New York Times, Time Magazine a dalších velkých novin, kteří se zúčastnili našich jednání a dodrželi slib diskrétnosti téměř 40 let. Bylo by pro nás nemožné připravit náš plán pro svět, pokud bychom během těch let byli vystaveni světlu publicity. Ale svět je nyní složitější a  je připraven jít vpřed směrem ke světové vládě. Nadnárodní suverenita intelektuálních elit a světových bankéřů je jistě lepší než národní samořídící praktiky minulých století.“ – David Rockefeller, Bilderberg, 1991
Kongres USA a president Obama „oficiálně“ rozeznávají Donbas
George Eliason, Global Research, 8.8.2015
President Obama uznává právo Donbasu odvolávat se v první řadě na bratrství národů. Potvrzuje to nevědomky každý rok ve své funkci. „Resoluce ujařmených národů“, vydaná oběma komorami v roce 1959 a každoročně znovu vydávaná po celých 56 let jako „Prohlášení presidenta“ a známá také jako „Veřejný zákon 80-90“, potvrzuje uznání existence „Donu“ (Doněcká a Luhanská Lidová Republika jsou součásti země Cossackia) a existence budoucí Záporožské Republiky (dnes Zaporožje Oblasť). Cossackia je americký geopolitický název pro oblast, kde v dřívějším Sovětském Svazu a dnes v Rusku žijí kozáci. Uvedené prohlášení je v současnosti stále platné.
US propaganda je nejen falešná ale i absurdní
Eric Zuesse, Global Research, Strategic Culture Foundation, 4.8.2015
Je tak směšná, že ji žádná informovaná a  inteligentní osoba nepřikládá žádnou váhu. Uráží inteligenci veřejnosti. Zde je typický příklad směšné US propagandy: 16.července vydalo ministerstvo zahraničí „Varování před cestami na Ukrajinu“.
Velvyslanec Galbraith: Dohoda s Iránem není dokonalá ale je lepší než jiné možnosti
Randolph T. Holhut, The American Reporter, 10.8.2015
Někdejší velvyslanec Peter Galbraith něco ví o diplomacii. Jako velvyslanec v Chorvatsku během občanské války byl při tom, když byla v roce 1995 podepsána dohoda, která ukončila tento vleklý a krvavý konflikt. Od té doby má jednoduché pravidlo pro ověřování takových dohod: „Měřítkem je, zda je dohoda lepší než všechny její alternativy.“
Měkká diktatura versus měkká a tvrdá selhávající imperiální demokracie
Edward S. Herman, Information Clearing House, Z Magazine, 8.82015
New York Times jsou velmi dobré noviny, pokud se do nich nezačne vměšovat ideologie a stranickost, což je bohužel dost často a má to velký dosah. NYT jsou totiž noviny imperiální supervelmoci, jejíž lídři dlouhodobě a pravidelně porušují mezinárodní právo a bezohledně používají svou velkou vojenskou a ekonomickou moc.
Ruské vlastenecké skupiny učí děti, jak bránit svou zemi
Ilya Rozhdestvensky, Meduza, New East Network, The Guardian, 10.8.2015
V malém městě poblíž Sankt Petěrburgu se skupina dětí připravuje na službu v ruské armádě. Celý večer od 7 hodin se děti mezi 5 a 17 lety učí jak bojovat a zacházet se zbraněmi.
Konfrontace USA – Rusko v Arktidě a boj o ropu. Ruské územní nároky na Arktický šelf.
Mapa ukazuje územní a vojenskou situaci v  Arktidě a popisuje ruskou vojenskou angažovanost v oblasti. Arktický šelf je jedním z důvodů, proč by Spojené Státy chtěly destabilizovat Rusko.
arktida
Proč tolik muslimů nenávidí Západ
William R. Polk, Consortium News, 5.8.2015
Mnoho Američanů a občanů Západu je zmateno násilnou vášní, vyjadřovanou mnohými muslimy, ale důvody k  jejich hněvu jsou skutečné, odvozené z „hlubinné historie“ protiislámských válek a koloniálního vykořisťování Středního Východu.
Rusko zakázalo kondomy zahraniční výroby (aby přimělo páry k ukázněnějšímu milování)
Alexandra Sims, The Independent, 10.8.2015
Kondomy byly přidány do seznamu zboží, které ruské ministerstvo průmyslu a obchodu zakázalo dovážet v rámci pokračujícího souboje se Západem kvůli ukrajinskému konfliktu.
Nebezpečí Evropské Ne-unie
Nat Parry, Consortium News, July 23, 2015
„Evropský projekt“ je pod nesmírným tlakem v důsledku třenic mezi východem a západem v souvislosti s  Ukrajinou a mezi severem a jihem v souvislosti s Řeckem a uprchlíky a  není jisté, zda se kontinentálním byrokratům podaří udržet EU vcelku.
Nová světová osa zla
Preston James, Ph.D, Veterans Today, 9.8.2015
Víme nyní určitě, že existence Al Kajdy a  ISIL/Daeše byla umožněna a přiživována tajnou politikou USA a Izraele na základě objednávky těch několika málo osobností, které skutečně řídí běh věcí a řídí celý zbrojní komplex obou zemí.
Poplašná zpráva o měkké moci
Mike Lofgren, Consortium News, 2.8.2015
US oficiální činitelé milují myšlenku „měkké moci“, uplatňování nenásilných prostředků – od propagandy po  kulturu – k donucení cizích zemí aby souhlasily s přáními Washingtonu.
Vladimir Putin, neúspěšný špion
Jim Hoagland, The Washington Post, 7.8.2015
Bývalý důstojník KGB, sedící proti mně zvedl ruku a přerušil můj monolog o Putinově „hybridní válce“ na Ukrajině. Měl jsem za to, že jde jasně o práci někoho, kdo byl formován tajnými službami. „Počkej, ve skutečnosti on nebyl jedním z nás“ namítl můj protějšek. Další veterán sovětské tajné služby u stolu pokýval souhlasně hlavou.
Proč se Evropa a USA zasekly u TTIP na boji o potraviny
Enrico Bonadio,nsnbc, 8.8.2015
Black Forest ham, Asiago, Gorgonzola, Gouda, a spousta dalších evropských místních potravinářských obchodních názvů je v ohnisku boje o potraviny v TTIP. Všechny jsou chráněny před napodobováním jinými výrobci v mnoha jiných zemích – ale ne v USA.