Ukrajinská svodka – JF a jeho výběr ze světového tisku

vybral, přeložil a sestavil JF
4.8.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Takže  další dávka  z anglofonních zdrojů. Tentokrát se mi toho sešlo nějak
moc a tak jsem maximálně zestručnil uvozující texty.

Ale nejdřív jednu zajímavost k těm Blackhawkům na Ukrajině („Generálská služební vozidla“). Myslím, že se jednalo o tytéž stroje nebo stroje ze stejné jednotky jako ty, které byly ve dnech 27.5.2015 a  3.6.2015 návštěvou na letišti Brno -Tuřany. Doplňovaly zde údajně palivo při letu ze své domovské základny v Německu někam na Balkán a zase zpátky (zdroj: časopis Letectví a Kosmonautika, číslo 7, ročník 2015). V obou případech jsem šestici vrtulníků viděl na vlastní oči ale bohužel jsem si je nestihl vyfotografovat.

Vzhledem k tomu, že už od začátku roku 2015 se ve východní Evropě téměř nepřetržitě konají společná cvičení leteckých a vrtulníkových složek NATO, leteckých návodčích a dalších speciálních jednotek (podrobné popisy leteckých cvičení lze najít v téměř každém čísle L&K), nedivil bych se, kdyby si vrtulníková jednotka Blackhawků při  některé své další misi „odskočila“ z Balkánu na Ukrajinu. Možná, že to nějak souviselo s budoucí vojenskou smlouvou mezi USA a Ukrajinou, která by měla být uzavřena mimo struktury NATO. O možnosti uzavření takové smlouvy mimochodem pojednával i jeden z článků, které jsem na Kose presentoval v rámcisvých pravidelných příspěvků. Pokud se skutečně jednalo o velitele NATO, je tojen další důkaz toho, že se budoucí vojenská přítomnost US vojsk na Ukrajině vyjednává úplně mimo běžné diplomatické cesty…

Kvantová geopolitika
Reva Bhalla, Geopolitical Weekly, Stratfor, 28.7.2015
Předpovídat, jak bude svět vypadat v  následujících letech nebo desetiletích je opovážlivé podnikání. Nemáme žádné obrazy, které bychom mohli zkoumat ani žádná přesná data, kterých by bylo možno se zachytit. Můžeme si vytvořit jen velmi mlhavý obrázek. Je to náš základní lidský instinkt: vycházet z živé představy současného světa a z minulých zkušeností ale váhat před nejasným obrazem budoucnosti. Jak řekl zklamaně jistý US čtyřhvězdičkový generál: „Kdykoli jdeme do války, pokaždé máme špatné mapy a mluvíme špatným jazykem.“
Turecká hádanka
George Friedman, Geopolitical Weekly, Stratfor, 21.72015
Čtyři hlavní části euroasijského prostoru jsou v krizi: Evropa, Rusko, Střední Východ a Čína. Každá ta krize je jiná, každá je v jiné fázi vývoje. Dohromady ty krize ohrožují nejen euroasijský prostor ale mohou vyvolat i globální krizi.
Spojovat je spolu je nebezpečné. Turecko může přitom představovat propojení krizí Evropy, Ruska a Středního Východu.
Vlkův vstup:
George  Friedman se mi líbí čím dál více!!! Ano, zdá se, že  v současných krizích kolem Ruska/Ukrajiny, válek na Blízkém východě a v evropské krizi kolem vlny migrantů klíč  k  řešení každé  z nich  je, minimálně částečně, v tureckých rukou. A Turci si to užívají s e vším všudy. Může být, že  se k  tomuto tématu vrátím speciálním článkem. Rozhodně by bylo o čem psát!!!
Obama by měl uvolnit zpravodajské informace k MH17
Consortium News, 22.7.2015
Před rokem uveřejnila vláda USA k  sestřelu MH17 zkratkovitou zprávu, citující „sociální media“ a další nespolehlivé zdroje a označující za pachatele ukrajinské povstalce a  Rusko – ale pak, jakmile byly k disposici tvrdé zpravodajské informace, se odmlčela. Nyní zpravodajští veteráni USA, sdružení v organizaci VIPS (Veteran Intelligence Professionals for Sanity), požadují zveřejnění těchto informací.
Představitelé ruské letecké dopravy neuspokojuje zpráva o MH17
Veterans Today, 2.7.2015
Zástupce ředitele ruského Federálního úřadu pro civilní dopravu Oleg Storčevoj řekl po přečtení předběžné finální zprávy o katastrofě, že ve zprávě je obsaženo víc otázek než odpovědí a že doufá, že připomínky a otázky specialistů jeho úřadu budou při sestavování konečné verze zprávy zohledněny.
MH17: Washington chce “tribunál” bez nezávislého vyšetřování
Přestože Rusko jako první předložilo v  OSN rezoluci, požadující nezávislé mezinárodní vyšetření případu, je to Ukrajina a USA, kdo stále zadržuje dat k vyšetřování použitelná. Kdo je tedy pravou překážkou vyjasnění případu?
Když Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti, žádající vytvoření tribunálu, bylo to interpretováno jako přiznání viny. Západ při překrucování faktů jako obvykle použil polopravdy, pokrytectví a dvojí měřítka. Ale tribunál a vyšetřování jsou úplně odlišné věci.
Četli jste pozorně? Dodávám, že jde o americký zdroj!
Krize AIDS na Ukrajině
Michel Kazatchkine, New York Times, 26.7.2015
Od počátku bojů na východě Ukrajiny v  dubnu 2014 bylo hlášeno víc než 6.500 mrtvých. Politické násilí vedlo k  humanitární krizi. Více než 8.000 pacientů léčených na HIV nebo drogovou závislost bylo odříznuto od potřebné péče nebo o ni přijde, pokud nebude povolen průjezd humanitárním konvojům.
Zdravotní péče na východě Ukrajiny byla první obětí konfliktu. Ukrajinská vláda, ve snaze zabránit, aby prostředky nepadly do rukou povstalců, přerušila loni v listopadu dodávky všem zdravotnickým zařízením na východě.
Globální index míru: Ukrajina má nejhorší vztahy se svými sousedy
Syrie, potýkající se s krvavou občanskou válkou, je hned na druhém místě.
Kashmira Gander, The Independent, 27.7.2015
Krvavý konflikt na Ukrajině, který již stál životy 6.000 lidí, stále pokračuje a stále se zhoršující vztahy mezi národy Ukrajiny a Ruska dominují všem diskusím. Jako by ještě bylo nějakého důkazu zapotřebí, Ukrajina se objevila na vrcholu žebříčku zemí s nejhoršími vztahy se svými sousedy, který sestavil Institut pro ekonomiku a mír (Institute for Economics and Peace,IEP) – viz
New York Times vnucuje čtenářům „skupinové myšlení“ o Ukrajině
Robert Parry, Consortium News, July 23, 2015
Vydavatelé listu New York Times se rozhodli svým čtenářům vnutit jakési „skupinové myšlení“ a napadají Rusko za to, že prosazuje rozšířené vyšetřování katastrofy MH17, ale nechtějí se přitom připojit k těm, kteří volají po zveřejnění zpravodajských informací o případu, které má k disposici vláda USA.
Orwellovský pohled New York Times na Ukrajinu
Robert Parry, Consortium News, 22.7.2015
Doslova v orwellovském stylu „válka je mír“ nyní pracuje vydavatelství
The New York Times: v roce 2014 nebyl na Ukrajině žádný převrat, žádná změna režimu, vyvolaná USA, žádné provokace na hranicích s Ruskem – všechno je jen čistá agrese Moskvy. Je to neklamné znamení, jaká propaganda převládla v US mediích.
Ruští vyšetřovatelé shromažďují důkazy o zločinech na východní Ukrajině
GPD, Veterans Today, 24.7.2015
Ruská vyšetřovací komise prohlásila, že je připravena předat „libovolnému mezinárodnímu soudu“ důkazy, které shromáždila o zločinech , spáchaných proti civilnímu obyvatelstvu na východní Ukrajině. Celkem se jedná o 54 případů a v rámci vyšetřování bylo vyslechnuto více než 100.000 lidí – viz http://tass.ru/en/world/808146
Ukrajina tvrdí, že proruští rebelové vyrábějí špinavou bombu
Maxim Tucker, Newsweek, 1.8.2015
Starousedlíci se plouží po zdevastovaných ulicích Doněcké čtvrti Okťabrskoje a jsou neteční k dunění střelby jen pár set metrů od nich. Nemají přitom ani tušení, jaké smrtelné nebezpečí leží hluboko pohřbeno na území nedaleké chemické továrny.
Povstalci na východní Ukrajině tvrdí, že úložiště radioaktivního odpadu je bezpečné
ABC News, 2.8.2015
Ruskem podporovaní povstalci na východní Ukrajině reagovali na výhrady, že úložiště radioaktivního odpadu v  místní chemické továrně by mohlo představovat hrozbu. Andrej Purgin, jeden z velitelů v Doněcku, prohlásil, že by velení povstalců uvítalo, kdyby pozorovatelé mise OBSE zkontrolovali stav úložiště.
Předseda mírového institutu vyzývá Ukrajinu, aby poslala Rusy domů v pytlích na mrtvoly
Lee Fang, The Intercept, 1.8.2015
Instituce „The United States Institute of Peace“ je národní institut USA, placený z veřejných prostředků a  ustavený americkou vládou, aby šířil mezinárodní mír pomocí nenásilného řešení konfliktů. Jenže jeho předseda Stephen Hadley je neúprosný jestřáb, jehož přímluvy za větší vojenskou angažovanost USA naznačují úzkou návaznost na zájmy koncernu Raytheon, velkého dodavatele ministerstva obrany, který ho dobře platí jako člena své správní rady.
Mise OBSE na Ukrajině hledá bezpečný přístup do oblasti konfliktu na východě
Pavel Polityuk, Catherine Evans, Reuters, 28.7.2015
Speciální mise OBSE na Ukrajině znovu požádala obě strany vojenského konfliktu na východě Ukrajiny, aby jí zajistily bezpečné podmínky pro její práci. Stalo se tak poté, co byl jeden z členů mise zraněn při přestřelce znepřátelených stran. Alexander Hug, zástupce vedoucího mise, řekl v televizním vystoupeni: „Byli jsme často pod palbou… přestože obě strany věděly o naší přítomnosti.“
Setkání vrcholných diplomatů Ruska, USA a Saudské Arabie v Kataru
Associated Press, 1.8.2015
Ministerstvo zahraničí Ruska sdělilo, že Sergěj Lavrov se setká s ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym a  ministrem zahraničí Sadské Arabie Adel Al-Jubeirem během své třídenní návštěvy v Dauhá. Kerry už dříve řekl, že se chce s Lavrovem v Dauhá setkat odděleně a projednat záležitosti Syrie, Iranu a pokračující krize na Ukrajině.
Medvěděv: Ukrajina by se mohla rozpadnout v jugoslávském stylu
Damien Sharkov, Newsweek, 24.7.2015
Ruský ministerský předseda Dimitrij Medvěděv varoval, že by Ukrajina mohla zmizet z mapy Evropy stejně jako svého času Jugoslavie, pokud kyjevská vláda neprojeví „jistou flexibilitu“ a nezaručí východním územím více autonomie.
Ukrajina žádá Rusko, aby dojednalo konec války na východě
Edith M. Lederer, AP, Wahington Post, 1.8.2015
Ministr zahraničí Ukrajiny vyzval Rusko aby přistoupilo ke „skutečným ujednáním“ o příměří a stabilizaci na východě Ukrajiny, které jsou potřebné pro uspořádání spravedlivých a  mezinárodním společenstvím sledovaných voleb.
Pavlo Klimkin řekl v interview s novináři The Associated Press, že Ruské vojenské a speciální síly mají „plnou kontrolu“ nad východními oblastmi Doněcka a Luhanska.
Ukrajina tvrdí, že turistika na Krymu má dodat Kremlu „Imperiální pýchu“
Pokusy Ruska obnovit funkci Krymu jako centra letní turistiky vzbudily odmítavé reakce na Ukrajině a jsou vysmívány mnohými ruskými bloggery.
Ukrajinští separatisté protestují proti misi OBSE na východě
Maria Tsvetkova, Serhiy Karazy, Reuters, 23.7.2015
Okolo 300 lidí protestovalo proti misi OBSE na východní Ukrajině a oblehlo hotel v Doněcku. Bezpečnostní pozorovatel prohlásil, že jde o zinscenovanou akci, která má ztížit jejich práci. Protestující, převážně ženy, přijely k hotelu dvěma autobusy doprovázenými starostou Igorem Martynovem. Svědek řekl, že nasprejovaly mírová hesla na auta OBSE (viz fotogalerie v článku)
Aby pomohl Ukrajině, musí jít Západ dál za sankce
James Sherr, Russia and Eurasia Programme, Chatham House, 23.7.2015
Poskytnutí kritické vojenské pomoci Ukrajině znehodnotí výhodu Ruska při vyjednávání. Při řešení ukrajinské krize vycházel Západ z předpokladu, že sankce přimějí Rusko změnit své akce. Sankce sice změní jeho možnosti ale nezmění jeho chování. Jejich účinek je pro Rusko snesitelný a navíc nemají vliv na ruskou vojenskou sílu. Vzhledem k tomu, co je v sázce, je čas posílit ukrajinskou vojenskou sílu.
Rusko: nové US sankce ukazují, že Washington prohlubuje konfrontaci
Katya Golubkova, Gabriela Baczynska, Reuters, 31.7.2015
Ministr zahraničních věcí Ruska prohlásil, že nové sankce USA proti Rusku ukazují, že Washington má v  úmyslu prohlubovat napětí s Moskvou. „Takové provokativní akce nejen poškodí vztahy mezi Ruskem a USA ale nenapomáhají spolupráci v jiných záležitostech ve světě. Takový tah ovšem nemůže zůstat bez odezvy.“
Why Russia Shut Down NED Fronts
Robert Parry, Consortium News, 30.7.2015
Vlajková loď neokonzervativců – Washington Post šíří propagandu proti Putinovi za to, že ukončil aktivity Ruska v organizaci NED (National Endowment for Democracy), ale zcela pomíjí klíčový fakt, že NED je financován vládou USA, že plní roli pomocné CIA a existují jeho plány na změnu režimu v Moskvě.
Americké války: Den, kdy jsme odmítli bojovat
C.J.Hinke, Global Research, 2.8.2015
„Válka je jen terorizmus s větším rozpočtem“
Výňatky z knihy „Free Radicals: War Resisters in Prison“, očekávané vydání 2016.
Nesrovnalosti ve zprávách
Paul Craig Roberts, Information Clearing House, August 01, 2015
Jonathan Pollard, špion pro Izrael, dostal milost a nebude popraven. Ale když si Pollard zasloužil trest smrti, proč si trest smrti nezaslouží i NSA, je-li rozsah a důsledky její činnosti mnohem horší?

Metody mediální manipulace
http://www.informationclearinghouse.info/article42528.htm
Michael Parenti, Information Clearing House, 1.8.2015
Výňatky z knihy Carl Jensen: „20 let cenzurovaných zpráv“

Pentagon zaměstnává špičkové vědce na vylepšování US propagandy
http://www.informationclearinghouse.info/article42526.htm
Cassius Methyl, Information Clearing House , 1.8.2015 O projektu „Narrative Networks” (N2) organizace DARPA v roce 2015.