Vojenská kolona USA v Čechách: thriller pokračuje?

5. 8. 2015  Sputnik

Průjezd vojenské kolony americké armády Českou republikou naplánovaný na září jen ukazuje, že místo diplomacie dává NATO přednost demonstraci síly, míní poslankyně Evropského parlamentu za KSMČ Kateřina Konečná.
Ministr obrany ČR vpodvečer potvrdil, že v září po území České republiky znovu projede americký konvoj pod názvem Dunajská jízda. 200 vojáků a 100 jednotek vojenské techniky zamíří na vojenský výcvik z Německa do Maďarska přes Česko a Slovensko.

Konečná: za dva měsíce nás čeká pokračování amerického thrilleru, jež začal takzvanou „dragounskou procházkou”. To není nic jiného než demonstrace síly a je jasné, komu je určena. Místo pokusů diplomaticky vyřešit konflikt na Ukrajině, demonstruje NATO nejnovější techniku, obrněné transportéry Stryker, které budou udupávat českou zemi na našich silnicích. Z historie již víme, že se žádný konflikt takovým způsobem nevyřešil. Odpovědní politici by se měli posadit k jednacímu stolu a nehrát si na svaly, zastrašovat se navzájem novými modely smrtící techniky a soupeřit, jaká je u koho lepší a ukazovat, jak je ji možné použít proti protivníkovi. A přesně tohle uvidíme na podzim, až kolona americké armády bude mířit na cvičení v Maďarsku. Ano, Česká republika je členskou zemí NATO. Čas od času projíždějí přes naše území různé konvoje. Dříve to však všechno probíhalo v klidu a teď je to pozorováno s opravdovým reklamním boomem. Nechápu, proč my, Češi, bychom měli podporovat tuto demonstraci americké vojenské síly.


Nabývám dojmu, že Češi si již začínají zvykat na přítomnost americké armády na svém území a také na to, že s Ruskem je třeba jednat z pozice síly…

Domnívám se, že tady nejde řeč o Češích jako takových. Řeč jde spíš o politickém rozhodnutí ukázat Rusku síly NATO, s čímž já kategoricky nesouhlasím. Takovým způsobem mír nezískáme, avšak růst napětí v Evropě tím bude garantován. Nemyslím si, že se Čechům bude líbit, že jsme si začali, jak vy sami říkáte, zvykat na přítomnost vojsk USA. Víte, český národ velice citlivě reaguje na toto téma. Dobře si pomatuje sovětská vojska na svém území, a proto není určitě rád ani za přítomnost těch amerických. Velmi doufám, že čeští politici pocítí náladu svého národu a pochopí, že demonstrativní průjezdy vojenské techniky USA přes ČR nepomůžou ani stabilizaci na Ukrajině ani v Evropě celkově. Většina českých občanů považuje za své spojence jak západní země, tak i Rusko, takový je náš obraz světa. I když bývalý herec a nynější ministr obrany Martin Stropnický svými hereckými způsoby prezentuje novou demonstraci vojenské síly USA a NATO proti Rusku, já v tom nic dobrého osobně nevidím.

 
Jak byste ocenila dnešní situaci na Ukrajině. Je nějaká naděje na mírné vyřešení konfliktu?
Stále v to věřím… Zkrátka nemůže být nic jiného než mírné, diplomatické vyřešení situace na jihovýchodě Ukrajiny. Jinak budou nové oběti na obou stranách, prudké zhoršení ekonomického postavení v regiónu, který se i tak nachází na hranici humanitární katastrofy. Ani jeden rozumný politik si jistě nepřeje takový rozvoj událostí. Doufám, že minské smlouvy budou realizovány. Jak vidím, tak Moskva tomu přikládá veškerá úsilí. Odpovědí jí však na to je pouze silový tlak ze Západu. Vojenská cvičení NATO u hranic s Ruskem, demonstrativní vojenské konvoje přes Česko a Slovensko jsou jedněmi ze silových nástrojů, jež jsou používány proti ruské straně.

Související: 

Foto © REUTERS/ David W Cerny a 
© AP Photo/ Mindaugas Kulbis