Bašár Asad promluvil. Máme více, než vám řeknou česká média

16. 9. 2015 Parlamentní Listy

Syrský prezident Bašár Asad poskytl rozhovor ruským médiím, ve kterém mimo jiné kritizuje dvojí metr Západu při posuzování obětí mezi uprchlíky a lidmi, kteří zůstávají nadále v Sýrii. Západ má dle jeho názoru velký podíl na současné migrační vlně i válce v Sýrii. I nadále však věří, že Sýrie může z války proti Islámskému státu vyjít vítězně. O odstoupení ze své funkce, jak požadují západní politici, v žádném případě neuvažuje.
Asad se v úvodu rozhovoru vyjadřuje k migrační krizi a ohrazuje se proti tvrzení „západní propagandy“, že by hlavní odpovědnost za obyvatele Sýrie prchající ze země nesla jeho vláda. „Západ na jedné straně pláče nad uprchlíky, ale na straně druhé jim míří kulometem mezi oči. Ti lidé opouštějí svoji zemi kvůli terorismu a zabíjení. Západ se nad nimi dojímá, ale zároveň tento terorismus od samého počátku podporuje, když hovoří o teroristech jako o mírné opozici. Dokud bude západní propaganda pokračovat stejným způsobem, bude do Evropy přicházet stále více uprchlíků. Jestliže z nich máte obavy, zastavte teroristy. Jedině to může vyřešit stávající krizi,“ zmínil syrský prezident.

Spolupráci se skutečnou opozicí se však Asad dle svých slov nebrání. „Jsme ve válce s terorismem, který je podporován zahraničními mocnostmi. To znamená, že se nacházíme uprostřed totální války. Je tedy jistě žádoucí, aby se v takové situaci sjednotily všechny strany a syrští vlastenci, kterým jde o tuto zemi. Považuji za prvořadé, abychom se společně postavili proti terorismu. V tomto směru již byly podniknuty určité kroky. Po našem boku již proti teroristům bojují jistá uskupení, která dříve bojovala proti nám. Rád bych využil této příležitosti, abych vyzval i další podobné skupiny ke spolupráci. Sjednocení proti terorismu představuje jediný způsob, jak dosáhnout politických cílů, o které my, Syřané, usilujeme prostřednictvím dialogu a politických rozhodnutí.“

Syrský prezident dále hovoří o ochotě spolupracovat v boji proti terorismu i s dalšími zeměmi. V prvé řadě s Íránem a Ruskem. Odmítl však, že by například Írán posílal již teď do Sýrie své vojáky. „Nic takového se neděje. Dlouhodobě z této země dostáváme vojenský materiál a přicházejí k nám jejich vojenští experti. Nebráníme se ale spolupráci s kýmkoli, samozřejmě kromě samotných teroristických organizací,“ zmiňuje Asad. Připustil rovněž, že syrská armáda je po téměř pět let trvající válce vysílená, ale nevzdává se. „Bojujeme proti Islámskému státu, k němuž přecházejí dobrovolníci téměř z celého světa. Naštěstí i naše armáda je stále doplňována o dobrovolníky. Jsme více než kdy jindy rozhodnuti bránit naši zemi proti terorismu,“ tvrdí Asad.

Celý rozhovor v angličtině máte k dispozici ZDE

Letecké údery koalice vedené Spojenými státy a naproti tomu syrskými vzdušnými silami probíhají na stejném území, přesto podle Asada nejsou vzájemně nijak koordinované. „Je vlastně zvláštní, že si nepřekážíme a nedošlo doposud k žádnému konfliktu. V každém případě žádným způsobem nespolupracujeme. A to ani přes kurdské prostředníky. Američané prostě nechtějí přijmout skutečnost, že představujeme jedinou efektivní sílu bojující proti Islámskému státu v Sýrii. Americká administrativa bohužel i nadále úmyslně ignoruje realitu,“ stěžuje si Asad a kritizuje také dle jeho názoru neupřímný přístup Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska. „Není možné, aby jedna země terorismus podporovala a zároveň proti němu bojovala, jako tak činí tyto tři země. Pokud však přijdou k rozumu, rádi s nimi budeme spolupracovat.“

Syrský prezident rovněž připouští, že masivní migrace syrského obyvatelstva působí zemi značné těžkosti. „Je to velká ztráta. Podle západní propagandy všichni utíkají kvůli současnému syrskému režimu. Proč ale tedy drtivá většina z nich v loňských prezidentských volbách hlasovala pro mě?“ říká Asad a tvrdí, že by se Evropa rozhodně měla cítit za mohutnou uprchlickou vlnu vinna. „Evropané by se rozhodně měli cítit provinile, protože těmto lidem neumožňují emigrovat legální cestou a oni musí umírat na moři. Je nám přirozeně líto každé nevinné oběti. Ale znamená snad utonulý Syřan více než ti, kterým doma v Sýrii teroristé uříznou hlavu? Cítíte větší smutek nad jedním utonulým syrským chlapcem než nad tisíci dětmi a jejich rodiči zabitými teroristy v Sýrii? Evropa uplatňuje dvojí metr, což nelze dále akceptovat. Na smrt nevinných obětí musí být nahlíženo stejně,“ říká Asad.

Otázky spojené se svým případným odchodem z prezidentské funkce, jak požadují západní vůdci, považuje Asad za bezpředmětné. Jsou podle jeho názoru jen nešťastným projevem západní propagandy. „Chtějí tím sdělit, že celý problém Sýrie spočívá v jedné osobě. Tímto způsobem Západ zjednodušuje často. To, jak se Západ chová k Sýrii, v mnohém připomíná jeho přístup k Rusku. Také prezident Vladimir Putin je v západních médiích i mezi západními vůdci označován za hlavního viníka všeho zlého. Zobrazují jej jako diktátora, přestože byl zvolen ve svobodných volbách. Říkají, že když odejdu, tak se situace rázem zlepší. Co to ovšem znamená v praxi? Když odstoupí Asad, Putin či íránský vůdce, vše bude najednou v pořádku? Nejvíce jim vadí, že všechny tyto země jsou nezávislé. O tom, jestli odejdu či zůstanu, by měl rozhodnout syrský lid, nikoli západní propagandisté,“ je přesvědčen Asad.

Za jednu z hlavních příčin současné krizové situace v Sýrii považuje prezident Asad invazi Spojených států do Iráku před dvanácti lety. „Od začátku jsme byli rozhodně proti tomu. Věděli jsme již tehdy, že tato vojenská operace může výrazně přispět k rozdělení společnosti: Dalo se předpokládat, že sektářské násilí zasáhne i některou ze sousedních zemí Iráku. A můžeme jít ještě hlouběji do historie. Velkou chybou bylo také, když se Západ oficiálně postavil za teroristy v Afghánistánu v 80. letech minulého století. Nazýval je tehdy bojovníky za svobodu. To samé se stalo v roce 2006, kdy se Islámský stát sponzorovaný Američany objevil v Iráku a nikdo proti němu nebojoval. Všechny tyto věci dohromady společně s podporou Západu, logistickou podporou Turecka a peněz ze zemí Perského zálivu, jako je Katar a Saúdská Arábie, přispěly k současnému stavu věcí,“ nachází viníky Asad.

Syrský prezident poukazuje konkrétně na tureckého prezidenta Erdogana, který je prý na stejné intelektuální a myšlenkové vlně jako Muslimské bratrstvo. „Domnívá se, že když se změní politická situace v Sýrii, Egyptě a Iráku, bude vytvořen nový sultanát. Nikoli jako v dobách Osmanské říše, ale ještě větší, který se bude rozprostírat od Atlantiku až ke Středozemnímu moři. V jeho čele samozřejmě vidí sám sebe,“ míní syrský prezident Asad.