Britské ministerstvo obrany: To nebyli Rusové, ale my!

Britské ministerstvo obrany: To nebyli Rusové, ale my!8. 9. 2015   První zprávy
Britské Ministerstvo obrany se skandálním zpožděním pěti měsíců přiznalo, že žádná ruská ponorka nebyla zapojena do dubnového incidentu s irským rybářským traulerem. Byla to britská ponorka. 

Skandální přiznání po pěti měsících

Zástupkyně ministerstva uvedla, že škodu na lodi způsobila britská ponorka. Podle novin The Daily Mail britské úřady dříve tvrdily, že jejich ponorky v regionu nebyly, a spekulovaly, že na vině byla ruská ponorka, která údajně sledovala vojenské cvičení ve Skotsku.

„Královské námořnictvo (Royal Navy) nakonec přiznalo, že v dubnu jedna z jejich ponorek poškodila irský rybářský trauler. Ale až po 5 měsících, kdy po nehodě obvinila ruskou ponorku,“ uvedly Daily Mail.

Deník připomíná, že dne 15. dubna rybářská loď Karen byla těžce poškozena kvůli tomu, že ponorka zachytila její síť. Ve stejném týdnu na severu Skotska probíhalo cvičení NATO. Mnoho lidí mínilo, že by mohlo vzbudit zájem Ruska, a proto označili ponorku, která poškodila irskou loď, za ruskou.

Bezprostředně po incidentu, zástupce královského loďstva tvrdil, že v té době v Irském moři britská ponorka nebyla. Nyní první náměstkyně ministra obrany Penny Mordauntová byla nucena udělat přesně opačné prohlášení.

„Královské námořnictvo potvrdilo, že za škodu na síti Karenu je skutečně odpovědna britská ponorka. Je nám velice líto, že se tento incident stal, a že došlo ke zpoždění v chápání a reakci na událost toho dne a jeho následků,” řekla Mordauntová.

Přičemž poznamenala, že posádka ponorky nevěděla, že jejich loď zachytila rybářskou síť. V opačném případě by se vynořila na povrch a zůstala na místě až do skončení vyšetřování.

Související: