Chorvatská prezidentka vyzvala EU ke spolupráci s Ruskem

2. 9. 2015   zdroj
Hlava Chorvatska Kolinda Grabarová Kitarovićová prohlásila při vystoupení na prvním zasedání politické sekce Evropského fóra v Alpbachu, že EU by měla spolupracovat s Ruskem na řešení syrské krize a řady dalších problémů.

Prezidentka Chorvatska Kolinda Grabarová Kitarovićová vyzvala EU, aby spolupracovala s Ruskem na řešení krize v Sýrii, která se stala jednou z příčin “krize s uprchlíky” v Evropě.

“Dnes jsme v rozporu s Ruskem v otázce krize na Ukrajině. Ale my musíme s Ruskem spolupracovat na řešení syrské krize a řady dalších krizí,” řekla Grabarová Kitarovićová v neděli při vystoupení na prvním zasedání politické sekce Evropského fóra v Alpbachu.

Podle prezidentky Chorvatska je současná situace s desítkami tisíc uprchlíků z Blízkého východu a Afriky, kteří zamířili do Evropy, jen začátek. “Čekáme jich mnohem více, možná miliony lidí, kteří očekávají naplnění svého zákonitého úsilí o lepší a bezpečný život,” prohlásila Grabarová Kitarovićová. Podle ní by se Evropa měla “dívat nejen na ty uprchlíky, kteří již přijeli, ale dál.”

Grabarová Kitarovićová se také domnívá, že kvóty na příjetí uprchlíků by neměly být ukládány z Bruselu, ale musí být navrhovány samotnými zeměmi.

Podle chorvatské prezidentky prochází Evropská unie celou řadou krizí. “Máme krizi vize, krizi strategie, krizi identity, a obávám se, že i krizi vůdcovství. Tyto krize ovlivňují úroveň jednoty, úroveň solidarity”, řekla Grabarová Kitarovićová. Abychom mohli reagovat na tyto krize, evropští lídři musí zkoordinovat činnost, ne “se uzavírat ve svých zemích,” řekla.

Každoroční setkání evropských politiků a intelektuálů v tyrolském Alpbachu, které se koná od roku 1945, je letos zaměřeno na téma “Nerovnost” a probíhá ve znamení krize, způsobené tokem uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky do Evropy.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
Alpbach (Tyrolsko, Rakousko), 30. srpna, RIA Novosti.