David Rath: Dopis premiéru Sobotkovi

3.9. 2015 Svobodné noviny
Vážený pane premiére, obracím se na Vás jako Váš bývalý vládní a stranický kolega se žádostí, abyste se chopil iniciativy a konal v situaci, kdy mnoha politikům z EU nedochází závažnost situace plynoucí z invaze migrantů.

Žádám Vás, abyste pozval na schůzku premiéry, ministry vnitra a obrany Rakouska, Slovenska a Maďarska s nabídkou pomoci při dočasném uzavření těch částí jejich hranic, kde nyní dochází k masové invazi. Naše zem by měla poskytnou velké množství policistů, vojáků a jejich zázemí ke službě na těchto hranicích. Já sám jsem ochoten se dobrovolně přihlásit ke službě jako lékař a pomoci zajistit pro tyto složky zdravotní péči, pokud by to bylo třeba.

Vše nasvědčuje tomu, že prostor EU nečelí jednorázové vlně migrace, ale organizované a masové akci. Migranti nejsou homogenní skupinou a to jak národnostně, tak motivací jejich jednání. Jistě se mezi nimi najdou lidé v tísni, ale stejně se tam najdou i lidé, kteří se zapojovali do různých násilných konfliktů, teroristických akcí i nelegálních aktivit. Při takto nekontrolovatelném pohybu mas lidí není v silách zemí EU identifikovat každého jednotlivce a zjistit jeho motivaci i minulost. Nemůžeme se nechat ukolébat tím, že většina těchto lidí směřuje do jiných zemí, než je Česká republika. Vzhledem ke zcela volnému pohybu osob na území EU budou v budoucnu operovat všude, kde budou chtít. Navíc nepokoje, ke kterým může postupem času dojít v Německu a Rakousku, zásadně ovlivní i nás, neboť jsme s nimi ekonomicky zcela spojeni.

Chci Vám jen připomenout, že nejsem z těch, co podléhají emočním a hysterickým vlnám, kterým společnost čas od času čelí. Spolu jsme takové vlně byli vystaveni ještě ve vládě Jiřího Paroubka, kdy svět ,,šílel“ z ptačí chřipky a vlády se předháněly, kolik stovek milionů a miliard investují do nákupů zásob Tamiflu. Já jsem tehdy i Vás přesvědčoval, že jde čistě jen o marketing a o hrozbu se nejedná. Díky tomu jsme nakoupili naprosto nejméně Tamiflu, oproti všem srovnatelným zemím. Ušetřili jsme republice stovky milionů jak za nákup, tak za následnou likvidaci tohoto nepotřebného léku. Nyní situaci vidím naprosto jinak. Příliv migrantů je naše vážné ohrožení. Obrana proti této skutečné a ne virtuální vlně není byznysem, na rozdíl od ptačí (prasečí..) chřipky, tak se řešení hledá velmi laxně a navrhované kroky jsou spíše placebem, než účinnou léčbou.Jsem si vědom, že naše zem má jen omezené možnosti. Tou je zásadní pomoc ,,frontovým zemím“ tedy nyní Rakousku a Maďarsku. Pokud odmítnou naši pomoc, pak zavřete hranice vůči těmto zemím, třeba jen ve spolupráci se Slovenskem. Myslím si, že premiér Fico, jak jej znám, si vážnost situace uvědomuje. Je potřeba abyste konal a zvedl stovky našich policistů od jejich počítačů a vyplňování hlášení a tabulek a poslal je skutečně ,,pomáhat a chránit“. Prodělal jsem zkušenost, že jsme policejním státem, který je schopen akce jen vůči vlastním lidem a zatím neukázal, že je schopen nás chránit proti skutečnému a vážnému nebezpečí.

Věřím, že pokud najdete statečnost a postavíte se do čela této mezinárodní iniciativy, tak otevřete oči mnoha svým západoevropským kolegům, kteří z nejasného důvodu před problémem strkají hlavu do písku.