Do džihádisty zamilovaná 15-letá Dánka ubodala svou matku

16. 9. 2015     zdroj
Po shlédnutí řady videoklipů “Islámského státu” (IS) ubodala 15-letá Dánka svou matku. Informuje o tom The Daily Mail. Podle policie se Lisa Borch zamilovala do migranta z Blízkého východu a začala studovat islám. Muž ji ale brzy opustil a odjel do Švédska, kde žila jeho manželka s dětmi. Lisa si však brzy našla nového nápadníka, 29-letého Iráčana Bakhtiara Abdullah Mohammeda, s nímž se seznámila, když pracovala jako dobrovolnice v nedalekém uprchlickém táboře.


Abdullah byl radikálním islamistou a přesvědčil dívku, aby s ním odjela do Sýrie a aby vstoupila do řad IS. Dvojice opakovaně sledovala videoklipy se scénami poprav britských rukojmí Davida Haynese a Alana Henninga rukou teroristů . Načež se Lisa rozhodla vypořádat se se svou matkou Tinou Römer Holtegard. Jak vypověděla sestra Lisy a její dvojče, ta musela odejít z domova pro neustálé hádky mezi sestrou a matkou.

Celkem Borch a Abdullah ženě zasadili 20 ran kuchyňským nožem, poté dívka zavolala policii. Do telefonu řekla, že slyšela matčin křik, podívala se z okna a uviděla prchajícího muže bílé pleti. Když přijela pořádková hlídka, zjistila, že Lisa sedí na židli v obývacím pokoji a sleduje videa na iPhonu. Na otázku “kde je její matka”, dívka ukázal na strop a pokračovala v přehrávání videa.

U soudu se Borch a Abdullah navzájem obviňovali z vraždy Holtegard. Děvče bylo odsouzeno na devět let vězení, Iráčan na 13 let, a také k deportaci z Dánska po odpykání trestu. Mají rovněž společně vyplatit asi 40 tisíc eur jako odškodnění manželovi Holtegard, sestře Borch a jejímu mladšímu bratrovi .

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová