Jaké to překvapení: Neziskovka placená USA je v Ekvádoru obviněna z politického vměšování

14.9.2015 Wertyz Report

Ekvádorští činitelé podezřívají nevládní organizaci Fundamedios z podivných politických aktivit. Organizace financovaná z USA dostala upozornění, že Ekvádor zahájil proces jejího rozpuštění, tvrdí, že se odklonila od své mise a zasahuje do politických záležitostí v zemi.


Fundamedios tvrdí, že jejím hlavním cílem je „podpora médií a novinářů prostřednictvím sledování hrozeb svobody slova a shromáždění.“ Organizace zahájila svou činnost v roce 2007, krátce po zvolení současného prezidenta Rafaela Correi. Podle úřadů se Fundamedios zúčastnila politických aktivit, když sdílela na socálních sítích články nesouvisející s misí organizace a vkládala se do politických debat v zemi. Organizace také několikrát vyjádřila podporu politickým organizacím a osobnostem, které oponují vládě Rafaela Correi.

Organizace je placena americkou predátorskou neziskovkou National Endowement for Democracy. Americký velvyslanec v Ekvádoru Adam Namm deníku El telegrafo sdělil, že v roce 2012 organizace dostala také 300 tisíc od Americké agentury proti mezinárodní rozvoj (USAID). Obě zmíněné neziskovky byly v Latinské Americe obviněny z rozvratných aktivit a některé země je vykázaly.

Předseda organizace Cesar Ricuarte na tiskové konferenci řekl, že rozhodnutí uzavřít jeho organizaci je „útokem na tisk.“ Média ale uvádějí fakt, Fundamedios selektivně pomáhá novinářům pracujícím pro soukromá média a odmítá podpořit novináře, kteří pracují pro státní média. Během srpnových násilných demonstrací bylo zraněno sedm novinářů. Fundamedios jim odmítla vyjádřit podporu. Místo toho zkritizovala útoky na bývalého opozičního politika Fernanda Villavicencia, který byl obviněn z pomluvy prezidenta a fyzicky napadl novináře veřejné televize.

Na podpporu této neziskovky tradičně přicházejí Human Rights WatchFreedom House.

Zdroj: Telesur
Foto: El Telegrafo