Kevin Joachim (Dilsoz Bahar): Německý agent, který zemřel na misi u PKK

1.9.2015  Wertyz Report


Po článku tureckého novináře o německých agentech, kteří bojují na straně kurdských bojovníků z PKK a YPG se objevila zpráva o smrti agenta německ étajné služby po útoku tureckých stíhaček na úkryt Kurdské strany pracujících v severním Iráku.

Ve zprávě je zabitý Němec identifikován jako dvacetitříletý člen německé tajné služby BND Kevin Joachim. Joachim pod přezdívkou Dilsoz Bahar přijel v květnu do Sýrie cvičit syrské kurdské jednotky YPG, které bojují proti Islámskému státu. Po dvou měsíční misi na straně kurdské milice v provincii Kamisli se vydal do hor Qandil v severním Iráku na výcvikovou misi Kurdské strany pracujících PKK. Zpráva neuvedla, ve které základně PKK se při své smrti 6. července nacházel. Patrně šlo o tábor u vesnice Kalatuka, kde mají agenti BND ústřednu.

Joachim byl jedním ze sedmi německých agentů, kteří měli za úkol cvičit PKK v klasické partyzánské bitvě, v ovlivňování názorů obyvatelstva a výrobě malých bomb. Osud zbývajících členů skupiny je nejasný. Německá vláda se snažila jeho tělo převézt do Německa, jenže turecké úřady neumožnily převoz. BND se snažila Joachima vykreslit jako jednoho z evropských bojovníků, kteří padli na straně Kurdů, a doufala, že Turecko převoz umožní. Jeho tělo bylo tedy převezeno do iráckého Irbilu, odkud ho přepravilo letadlo do Karsluhe.

Ve zprávě bylo také odhaleno, že se němečtí špioni běžně míchají mezi běžně lidi a v irácké provincii Suleymaniyah shromažďují každý týden informace. Přísně tajné operace v horách Qandil se podle zprávy účastní také agenti Íránu a Izraele.

Zdroj: ufilter.blogspot.cz
Foto: ufilter.blogspot.cz