„Máme nějakého kandidáta na místo Bašára Asada? Já se domnívám, že ne” řekl český prezident Miloš Zeman před projevem v OSN

Zeman: máme nějakého kandidáta na místo Bašára Asada?

29.9.2015   Sputník
Český prezident Miloš Zeman před svým projevem ve Valném shromáždění OSN sdělil novinářům, že má pocit, že ho protějšky částečně předběhly s návrhy, anoncoval setkání s představiteli Sýrie a prozradil, zda se setká s Putinem.„Jsem zásadně proti stavění plotů, protože jsem zažil berlínskou zeď,” řekl prezident. Zároveň ale prohlásil, že do střežení hranic by se měla vedle policie zapojit armáda.

Miloš Zeman se dnes sejde se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem a představiteli syrské opozice.
„Já asi neprozradím tajemství, když řeknu, že mě obě strany konfliktu, a zatím nevím proč, požádaly zítra (v úterý) o setkání. Já si vyslechnu, proč mě o toto setkání požádali, a pokud to nebude tajné, tak vás rád budu informovat”, řekl.

Český prezident se také vyslovil ohledně role syrského prezidenta Bašára Asada v urovnání konfliktu.

„Vždycky je otázka, zda je to problém, či řešení problému,” odpověděl Zeman na dotaz, že Asad se nyní zdá být součástí klíče na vyřešení problému. „Máme nějakého kandidáta na místo Bašára Asada? Já se domnívám, že ne” a dodal, že vždy je nutné se ptát, zda máme náhradu za toho, kterého chceme nahradit.


Odpověděl i na otázky na téma migrantů.

„Jsem zásadně proti stavění plotů, protože jsem zažil berlínskou zeď,” řekl prezident. Zároveň ale prohlásil, že do střežení hranic by se měla vedle policie zapojit armáda.

Zeman bydlí ve stejném hotelu Waldorf Astoria v New Yorku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem. Žádné možné setkání před svým dnešním odletem však nepotvrdil.

„Ale zcela určitě k tomu může dojít třeba s vývojem situace v Sýrii,” řekl o možném budoucím jednání s Putinem.

Včera oslavil český prezident své 71. narozeniny, oslava proběhla v ruské restauraci Mari Vanna, která se nachází na Manhattnu.

Více: http://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/20150929/1251759/zeman-osn-asad-projev.html#ixzz3n9rMQQTc