“Masová migrace vznikla jako falešná ideologie, že je jakýsi nárok, obecné lidské právo, potulovat se kdekoli po světě.”

Václav Klaus

14.9. 2015   Týden,rozhovor
,,Že jsme se v Evropě po pádu komunismu zbavili hranic, byla naše velká euforická chyba. Zásadní věta. Tečka.”

Vraťme se ale k uzavření českých hranic a faktu, že to podle ministra vnitra Chovance není v kapacitních možnostech policie a armády. Jak byste to tedy chtěl udělat?

Nechci být stratégem technologií bezpečnostních opatření. Ve všech těchto situacích musí být na prvním místě chtění a vyjádření jasného postoje, zájmu. Druhou věcí je samotná technologie řešení. Myslím, že jsme v situaci, kdy je směšné mluvit o technologii řešení, když chybí prvotní předpoklad: jednoznačné rozhodnutí, že masovou migraci do Evropy nechceme. Já jsem naopak přesvědčen, že evropští lídři – a s tím není v rozporu, že se dnes Sobotka s Chovancem tváří trošku přísněji – migraci chtějí. Chtějí ji. Myslím tím ty velké lídry a ideology Evropy. Respektive evropeismu, protože Evropa je světadíl a žádnou ideologii nemá. Tito lidé hledají všechny prostředky, jak koherenci a integritu Evropy narušit. Jak způsobit, aby v Evropě začali dominovat lidé, kteří nejsou bytostně svázáni staletou minulostí se svými domovskými entitami, národy, státy, zeměmi. A jak je potřeba vytvořit odvěký sen všech šílených utopických ideologů od Marxe po Merkelovou. Vytvořit novou Evropu a nového evropského člověka.

Celý rozhovor najdete v časopisu Týden