Pomoc Rusku v Sýrii: přicházejí informace o aktivitách Číny


– geo –
26. 9. 2015  Eurasia24

Čína je prý připravena pomoci Rusku s upevněním moci prezidenta Sýrie Bašára Asada a připojit se k ruské humanitární operaci v Syrské arabské republice. Informuje o tom rozhlasová stanice Hlas Bejrútu s odkazem na informaci získanou z vysoce postavených zdrojů v libanonské šíitské organizaci Hizballáh.

Podle rádia může přesun vojáků Čínské lidově osvobozenecké armády do Sýrie začít už „v blízké době“.

Také z dalších zdrojů přicházejí informace o možných aktivitách Čínské lidové republiky v souvislosti se Sýrii: v minulých dnech údajně Suezským kanálem do Středozemního moře proplulo plavidlo čínského námořnictva. Podle vyššího důstojníka Syrské arabské armády je už zakotvené v syrské Latakii, zatímco do přístavu Tartus má v nadcházejících týdnech dorazit čínský vojenský personál a technika.

Rovněž podle člena výboru pro mezinárodní záležitosti ruské Rady federace Igora Morozova už do Středozemního moře vplula čínská válečná loď. Morozov to uvedl pro agenturu NSN.

Eurasia24.cz, na základě zprávy ruského portálu Rusvesna.su, nedávno informovala, že Rusko plánuje vybudovat v Sýrii tábor pro běžence. K této iniciativě se údajně plánuje připojit také Írán a – Čína. Přičemž pro zbudování a bezpečný provoz tábora bude třeba zajistit jeho ochranu před případnými útoky teroristů.

Co však může být rozhodujícím faktorem pro případný vstup Číny do konfliktu v Sýrii, je skutečnost, že v řadách Islámského státu a dalších teroristických organizací bojuje množství čínských občanů – muslimských Ujgurů. Radikální příslušníci tohoto etnika o sobě dávají pravidelně vědět teroristickými útoky či vyvoláváním nepokojů v oblasti Sin-ťiang a Čína dlouhodobě nepodceňuje riziko destabilizace tohoto regionu.

Uvedené informace ještě nemusí potvrzovat bezprostřední záměr Čínské lidové republiky přímo vstoupit do dění v Sýrii. Svědčí však o narůstající aktivitě Číny ve východní části Středozemního moře v době, kdy Ruská federace zahájila operaci na záchranu Syrské arabské republiky – a je to právě Čína, kdo při vypjatých událostech z poslední doby stál po boku Ruska.

Obě země také v minulých měsících a letech provedly řadu společných vojenských cvičení na moři i na souši. Jedním z pravidelně konaných cvičení jsou komplexní manévry s názvem Peace Mission (zde můžete vidět video z loňského ročníku), konané v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci a zaměřené právě na boj s terorismem. (geo)


Původní zdroj: Rusvesna.su
Ilustrační foto: http://mil.ru / Creative Commons Attribution 4.0